Optužnica za masovne ratne zločine u Brčkom

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH (Al Jazeera)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je do sada najopsežniju optužnicu za ratne zločine na području Brčkog, kojom su obuvaćeni zločini počinjeni nad više stotina osoba tokom rata.

Optuženi  Đorđe Ristanić (58), predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Brčko, tereti se za mučenja, ubistva i progone Bošnjaka i Hrvata i Brčkog i okoline.

Ristanić je optužen da je od aprila do decembra 1993. u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Brčkog i okoline učestovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i teškim kršenjima odredbi međunarodnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, Ristanić je optužen za ratne zločine počinjene nad više stotina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti,  uglavnom iz naselja Centar, Kolobara, Dizdaruša, Klanac, Mujkići, Meraje, Rosulje, Grčica, Novo Brčko, naselje „Š“, i drugih dijelova grada pretežno nastanjenih Bošnjacima i Hrvatima, koje su početkom mjeseca maja 1992. godine, nezakonito uhapšene i odvođene u zatočenje u više logora i objekata za zatočenje na području Brčkog.

Snimljene egzekucije

Zgrada SUP-a, podrum Doma zdravlja, logor „Luka“, objekat poduzeća „Laser“, objekat „ DTV Partizan“, garnizon JNA i drugi objekti  su korišteni za nezakonito zatočenje, zlostavljanje i ubistva zatočenika, navode tužioci.

Neke od direktnih egzekucija civila, na mjestu događaja zabilježene su fotografijama stranih dopisnika te su izazvale osudu javnosti diljem svijeta, prenosi agencija Patria.

Zatočeni civili su ubijani, mučeni, zlostavljani, premlaćivani i zlostavljani na izrazito ponižavajuće načine, a zločine nad civilima činili su pripadnici vojnih, policijskih i paravojnih grupa, nad kojima je kontrolu imao optuženi.

Više stotina civila ubijeno je ili odvedeno u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata posmrtni ostaci žrtava bili pronađeni i ekshumirani na različitim lokacijama, a za dijelom žrtava se I dalje traga.

Optužnicom su obuhvaćeni i progoni stanovništva sa područja Brčkog, kao i masovna pljačkanja imovine bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, nakon njihovog odvođenja u zatočeništvo ili progona iz kuća i stanova na području Brčkog.

Žrtvama koje su zlostavljane nije pružena medicinska pomoć, a zločini su ostavili trajne posljedice na život i zdravlje žrtava i njihovih porodica

Optužnicom su obuhvaćena i silovanja i seksualna zlostavljanja, kao i ponižavanja zatočenih žena i muškaraca.

Zločin protiv čovječnosti

Optuženi se tereti I za  uništavanje i razaranje džamija na području Brčkog, od kojih je nakon uništenja, preostali građevinski materijal uklanjan i prevožen na druge lokacije.

Optuženi Đorđe Ristanić tereti se za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Navedena optužnica spada u predmete Kategorije 2. koji su u fazi istrage proslijeđeni pravosuđu BiH iz Haškog tribunala.

Optužnica podignuta u Tužilaštvu  BiH, najopsežnija je optužnica ikada podignuta za ratne zločine počinjene na području Brčkog, uključujući i predmete koji su vođeni u Haškom tribunalu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru optužnice, predlaže se pozivanje više od 230 svjedoka i stručnih vještaka, te čitanje iskaza svjedoka koji su u međuvremenu umrli.

Predloženo je i više stotina dokaznih materijala, što ovu optužnicu svrstava u najobimnije optužnice za ratne zločine podignute u historiji Tužilaštva BiH.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: Agencije