Optužnica za 94-godišnjeg bolničara iz Aušvica

Urbanek nije objavio ime osumnjičenog u skladu sa zakonom o privatnosti, navodi AP, dok je njemački Bild izvijestio kako je u pitanju Hubert Z (AP)

Njemačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv jednog 94-godišnjaka za saučesništvo u ubistvu, u vrijeme kada je kao narednik SS divizije radio kao bolničar u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, javila je danas agencija AP.

Ova agencija prenosi izjavu glasnogovornika tužilaštva u Schwerinu Stefana Urbaneka koji je kazao da je optuženi pomagao funkcioniranje logora smrti i da se tereti za saučesništvo u 3.681 slučaju ubistva iz 1944. godine.

Za to vrijeme, prema riječima Urbaneka, 94-godišnjak je „pomagao funkciju logora“ a zbog toga bi mogao biti suočen sa optužnicom za ubistva 1.944 osobe.

Urbanek nije objavio ime osumnjičenog u skladu sa zakonom o privatnosti, navodi AP, dok je njemački Bild izvijestio kako je u pitanju Hubert Z.

Njegov advokat Peter-Michael Diestel, inače bivši ministar unutrašnjih poslova Njemačke Demokratske Republike (Istočna Njemačka) kazao je kako ne postoje dokazi ni za jedno „konkretno krivično djelo“ protiv njegovog klijenta.

Novi presedan

Ovaj 94-godišnjak jedan je od 30 osumnjičenih iz Aušvica za koje su federalni istražni organi preporučili državnim tužiocima 2013. godine da podignu optužnice po novom presedanu u njemačkom zakonu, dodaje američka novinska agencija.

Njemački Bild navodi kako je Hubert Z. rođen 1920. godine u Pomeraniji. Aprila 1940. godine pridružio se SS diviziji, da bi 1942. i 1943. godine radio kao ljekar SS-a u koncentracionim logorima Sachsenhausen i Neuengamme.

Bild dalje navodi kako je prekomandovan i od 15. augusta do 14. septembra 1944. godine bio je u medicinskoj jedinici SS divizije, a potom je premješten u Aušvic.

Izvor: Agencije