Optužnica u Hrvatskoj: Mito za remont MiG-ova

Hrvatska je u Ukrajini obavila remont sedam aviona MiG-21 (EPA)

Na Županijskom sudu u Zagrebu podignuta je optužnica protiv dvojice hrvatskih državljana zbog primanja i davanja mita u slučaju remonta vojnih borbenih aviona MiG 21. 

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) prvoosumnjičenog 59-godišnjaka tereti da je kao član tehničkog tima Komisije Ministarstva odbrane, između 2011. i 2016. godine, od zastupnika dvije strane kompanije zainteresovane za  posao remonta MiG-ova, zatražio novčanu nagradu, a zauzvrat im garantovao prednost u dobijanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona.

Jedna kompanija odbila je članu Komisije isplatiti mito. Drugooptuženi 56-godišnjak, kao zastupnik jedne ukrajinske kompanije za Hrvatsku i BiH, prihvatio je zahtjev te je po realizaciji posla platio najmanje 10.000 eura.

Prvoosumjnjičeni je bio načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, Zapovjedništva za logistiku MORH-a i voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a.

Remont sedam aviona

Prema optužnici USKOK-a on je”od zastupnika dvaju inozemnih društava zatražio novčanu nagradu kako bi zauzvrat, kao član povjerenstava MORH-a u čijem je radu sudjelovao, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja za obavljanje remonta aviona, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21 onom potencijalnom izvršitelju koji pristane isplatiti mu zatraženi novčani iznos”.

Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili zahtjev prvoosumnjičenog da mu za pogodovanje prilikom odabira izvršitelja isplate 50.000 eura, dok je drugoosumnjičeni prihvatio zahtjev i obećao mu isplatu zatraženog novčanog iznosa, tvrde tužioci.

“Nakon što je navedeni posao ugovoren i realiziran, I. okr. je od II. okr. u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. godine preuzeo najmanje 10.000 eura”, tvrdi USKOK.

Hrvatska je u Ukrajini obavila remont sedam aviona MiG-21 te kupila još pet polovnih MiG-ova. Ukupna vrijednost posla bila je gotovo 17,2 miliona eura.

Izvor: Agencije