Optužnica protiv Thacija i Veselija ostaje povjerljiva

U optužnici se navodi da Hashim Thaci, Kadri Veseli i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava (EPA)

Angela Griep, glasnogovornica Specijaliziranih vijeća u Hagu, izjavila je u petak da optužnica protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija za ratne zločine ostaje povjerljiva, iako u subotu ističe rok od šest mjeseci za njeno zvanično objavljivanje.

Navodi da će najkasnije do njihovog prvog pojavljivanja pred međunarodnim sudom biti poznato da li će sud potvrditi optužnicu protiv njih dvojice.

“Ako optužnica ne bude objavljena, ostaje povjerljiva, zajedno s postupcima povezanim s njenim preispitivanjem. Poslovnik o postupku i dokazima predviđa da će, ukoliko bude potvrđena, optužnica biti objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred sudom”, navela je Griep za Kosovo online, prenosi Tanjug.

Optužbe za ratne zločine

Specijalizirano tužilaštvo sjedištem u Hagu je 24. aprila Specijaliziranom vijeću podnijelo na ispitivanje optužnice kojima se predsjednik Kosova Thaci i bivši predsjednik Skupštine i aktuelni zastupnik u parlamentu Kosova Veseli terete za za ratne i zločine protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da Thaci, Veseli i drugi osumnjičeni da snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalno tužilaštvo je tek 24. juna javno objavilo da su optužnice podnesene na ispitivanje, a rok od šest mjeseci do kada bi se sud u Hagu trebao izjasniti ističe 24. oktobra.

Izvor: Agencije