Optužnica protiv Milana Lukića zbog otmice u Štrpcima

Iz voza u Štrpicma oteto je i ubijeno 18 ljudi (EPA)

Tužilac Specijalnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Milana Lukića, koji je na izdržavanju kazne izrečene u Haškom tribunalu (ICTY).

Optuženi se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a u vezi s otmicom u Štrpcima, prenosi Fena.

Lukić se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, zajedno sa zapovjednicima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade VRS-a, postupao protiv odredbi Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Konkretno, tereti se da je sudjelovao u planiranju i organiziranju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar u mjestu Štrpci.

Osamnaest osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore s područja Sandžaka, jednu osobu hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jednu NN osobu arapskog porijekla, optuženi je zajedno s drugim pripadnicima VRS-a oteo i odveo u školu u Prelovu, gdje su pretučene, mučene, zlostavljane i opljačkane.

Ubistvo otetih ljudi

Nakon toga su odvezene u Musiće, gdje je optuženi lično učestvovao u ubistvu otetih ljudi, čija su tijela bačena u Drinu 27. februara 1993, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Od 20 osoba pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još traga.

Nakon ispitivanja osumnjičenog Tužilaštvo je ispunilo posljednje procesne uvjete za podizanje optužnice protiv Lukića.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije