Optužnica protiv Đurića za Azotaru

Tužilaštvo je u saopćenju preciziralo da je budžetu pričinjena šteta u iznosu više od 451.000 eura (Al Jazeera)

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv predsjednika Upravnog odbora Veterinarskog zavoda Dragana Ðurića i još šestoro okrivljenih, zbog ugovaranja i prodaje privrednim društvima regresiranih i neregresiranih mineralnih đubriva u pančevačkoj Azotari od 2009. do 2012. godine.

Tužilaštvo je u saopćenju preciziralo da je budžetu pričinjena šteta u iznosu više od 451.000 eura, prodajom regresiranog đubriva Veterinarskom zavodu, a prometom neregresiranog đubriva privrednim društvima iz Novog Sada, Beograda, Zemuna, Sombora i Pančeva pribavljena je korist od više od 5,1 milion eura.

Više optuženih

Osim Ðurića, koji je vlasnik Zekstre i predsjednik FK Partizan, optužnica tereti i Tihomira Trišića, direktora DOO Akter, Milana Divljaka, vlasnika i ovlaštenog lica DOO Staša, Radosava Vujačića, bivšeg predsjednika UO HIP Azotara Pančevo, Mihajla Grujića, zamjenika generalnog direktora HIP Azotara Pančevo, Branka i Gordanu Mijić – vlasnika i odgovornih lica privrednih društava 1. oktobar AD i Gradska pekara AD iz Somobra.

Optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili produženo krivično djelo zloupotreba položaja odgovorne osobe, kojim je pričinjena šteta za budžet u iznosu većem od 451.000 eura, navodi se u saopćenju.

Prema Vujačiću i Grujiću vodi se još jedan krivični postupak također zbog prodaje mineralnih đubriva u HIP Azotari.

Izvor: Agencije