Optužnica protiv bivšeg direktora Volkswagena

Prošle godine američke vlasti podigle su optužnicu protiv Winterkorna, optužujući ga za zavjeru (EPA)

Tužioci u njemačkom gradu Braunschweigu podigli su u ponedjeljak optužnicu protiv bivšeg direktora Volkswagena Martina Winterkorna u vezi s VW-ovim manipulacijama na testovima mjerenja emisije štetnih plinova.

Optužnica je podignuta protiv još četiri menadžera u kompaniji, saopćilo je tužilaštvo, ali nije navelo njihova imena, prenosi agencija Reuters.

Winterkorn je, kako je saopćilo tužilaštvo, optužen za izuzetno ozbiljan slučaj prevare, povredu povjerenja i kršenje konkurencije jer nakon 25. maja 2014, kad je postalo poznato da je manipulirano dizelskim motorima, nije ništa preduzeo.

Winterkorn o ilegalnom softveru nije obavijestio vlasti u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama niti kupce, a nije spriječio ni daljnju ugradnju tog softvera, saopćili su tužioci.

Afera ‘Dieselgate’

Kao posljedica toga, VW se suočio s visokim kaznama u Njemačkoj i u SAD-u, što se ne bi dogodilo da je Winterkorn reagirao, navodi se dalje.

Prije približno godinu dana američke vlasti podigle su optužnicu protiv Winterkorna, optužujući ga za zavjeru kako bi prikrio skandal s emisijom štetnih plinova iz VW-ovih dizelskih vozila.

Afera “Dieselgate” otkrivena je 2015, što je izazvalo globalnu reakciju protiv dizelaša i dosad koštalo njemački koncern 29 milijardi eura.

Kriza se odnosila na više od 11 miliona automobila s dizelskim motorima širom svijeta i potresla reputaciju kompanije sa sjedištem u njemačkom Wolfsburgu.

Maksimalna kazna za ozbiljnu prevaru u Njemačkoj iznosi deset godina zatvora.

Izvor: Agencije