Optužnica protiv 12 osoba zbog terorizma

Prema navodima Tužilaštva, kod osumnjičenih su pronađeni oružje, bombe, municija i vojna oprema čija nabavka i držanje nisu dozvoljeni civilima (Al Jazeera)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 12 osoba, državljana BiH, zbog, kako je navedeno, priključivanja organizovanim terorističkim grupama i protivzakonitog učestvovanja u oružanim sukobima u Siriji i Iraku.

Tokom policijskih akcija i pretresa objekata koje koriste osumnjičeni, prema navodima Tužilaštva, pronađeni su oružje, bombe, municija i vojna oprema čija nabavka i držanje nisu dozvoljeni civilima.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH. Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 25 svjedoka i stručnih vještaka.

Tužioci: Prelazili u Siriju iz Turske

„Tužiteljstvo BiH provelo je višemjesečnu i detaljnu istragu i podiglo je optužnicu protiv 12 osoba, koje se terete da su u protekle dvije godine prihvatili radikalnu ideologiju tzv. Islamske države na području Sirije i Iraka, te organizovano napuštali BiH s ciljem priključivanja terorističkim skupinama koje djeluju u okviru tzv. ISIL-a na području Sirije i Iraka, a koji je od strane Vijeća  sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom”, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH. 

Dodao je da su oni napuštali BiH i odlazili najčešće na područje Turske odakle su ilegalno prelazili u Siriju.
 
Tamo su se, kako je rekao Grubešić, priključivali terorističkim grupama u okviru ISIL-a.
 
Optuženi se terete za krivična djela Organizovanje terorističke grupe i krivično djelo nezakonitog pridruživanja vojnim snagama, organizovanim, obučenim, opremljenim ili mobilizovanim protivno Zakonu o odbrani BiH.
 
Izvor: Agencije