Optužena za blasfemiju proglašena nevinom

Djevojčicu je uhapsila pakistanska policija u avgustu i prijećeno joj je smrtnom kaznom zbog bogohuljenja (Reuters)

Pakistanski Vrhovni sud odbacio je u utorak sve optužbe protiv kršćanske devojčice koja je u augustu bila optužena za paljenje stranica Kur'ana, saopćili su advokati.

“Sud je poništio slučaj i proglasio Rimshu nevinom”, rekao je njen advokat Akmal Bhati u izjavi za agenciju AFP.

Pripadnicu kršćanske manjine Pakistana, Rimshu Masih (14), koja je u nekim ranijim novinarskim izvještajima nazvana Rifta ili Riftah iz naselja Mehrabadi u Islamabadu, uhapsila je pakistanska policija u avgustu i prijećeno joj je smrtnom kaznom zbog bogohuljenja pošto je, navodno, “skrnavila i spalila stranice Kur'ana”.

Apel za reformu zakona

Djevojčicu sa Down sindromom je drugog septembra prijavio lokalni imam, Mohammed Khalid Chishti, koji je kasnije uhapšen pod sumnjom da je on podmetnuo te stranice Kur'ana u njenu torbu.

Nedugo zatim Rimsha je puštena na slobodu uz kauciju od milion pakistanskih rupija, pošto je tri sedmice provela u zatvoru za odrasle.

Prema strogim pakistanskim zakonima o bogohuljenju za vrijeđanje poslanika Muhammeda predviđena je smrtna kazna, dok osoba koja oskrnavi tekst Kur'ana riskira kaznu doživotnog zatvora.

Borci za zaštitu ljudskih prava su u više navrata pozivali Pakistan da reformira svoje zakone o bogohuljenju, navodeći da se oni često zloupotrebljavaju zbog lične osvete.

Izvor: Agencije