Optužena snimateljica koja je saplitala izbjeglice

Tužilaštvo u Mađarskoj podnijelo je danas optužnicu protiv snimateljice Petre Laszlo zbog šutiranja i saplitanja izbjeglica koje su prošle godine bježale od policije u blizini granice sa Srbijom.

Laszlo je otpuštena sa posla na mađarskoj televiziji N1, nakon što je na internetu objavljen snimak na kome se vidi kako šutira jednu maloljetnicu i mladića.

Tužilaštvo je navelo i kako Laszlo nije šutnula čovjeka koji je nosio malo dijete kao što se svojevremeno tvrdilo u komentarima na internetu.

‘Pokušala šutnuti oca s djetetom’

„Ona ga je pokušala šutnuti, ali nije uspjela. Čovjek koji je nosio dijete je ipak pao… Jedan policajac ga je pokušao uhvatiti i zadržati, i on je izgubio ravnotežu“, navodi tužilaštvo.

Navedeni muškarac, nogometni trener Osama Abdul Mohsen, otišao je poslije ovog incidenta u Španiju gdje je jedna sportska škola ponudila da mu nađe posao, podsjeća Reuters.

Njeno suđenje dolazi uoči referenduma 2. oktobra na kome se Mađari trebaju izjasniti da li će prihvatiti kvote EU-a za prijem izbjeglica i migranata.

Tužilaštvo je u optužnici opisalo kako su stotine izbjeglica probile policijski kordon i uputili se ka Segedinu, dok ih je Laszlo, koja se nalazila odmah iza policajaca, snimala kako trče.

„Dok je snimala, ona je šutnula jednog mladića u cjevanicu desnim stopalom, a također je šutnula i jednu maloljetnicu kod koljena“, naveli su tužioci u saopćenju, prenosi agencija Reuters.

Nije zločin iz mržnje zbog rasizma

Tužioci smatraju kako nema dokaza da je riječ o zločinu iz mržnje zbog rasizma.

Laszlo je prošle godine rekla jednom mađarskom listu kako žali zbog onoga što se dogodilo.

„Praktično sam u šoku zbog onoga što sam uradila i šta je meni urađeno. Ja nisam bezdušni rasista. Ja sam žena, majka male djece, koja je u panici napravila grešku i poslije toga izgubila posao“, kazala je.

Izvor: Al Jazeera i agencije