Optužbe protiv Malikija na protestima

Demonstranti su u nedjelju protestirali protiv hapšenja devet članova garde ministra finansija (AP)

Deseci hiljada ljudi su u nedjelju organizirali proteste u zapadnom Iraku, blokirajući autoput koji vodi ka Siriji i Jordanu, čime su izrazili svoje nezadovoljstvo onim što oni nazivaju “sektaškom” politikom premijera Nourija al-Malikija.

Demonstranti, uključujući i lokalne zvaničnike, religijske i plemenske vođe, su u nedjelju protestirali protiv hapšenja devet članova garde ministra finansija Rafe al-Essawija.

Oni su uhapšeni zbog optužbi za terorizam, zbog čega je Essawi zatražio da Maliki da ostavku ili da bude smijenjen.

“Nismo se okupili ovdje zbog Essawija ili njegovih tjelohranitelja, već da zatražimo promjenu politike sektaške Vlade i da srušimo Malikijevu Vladu”, kazao je demonstrantima vijećnik provincije Anbar Hikmat Iyada.

Više od dvije hiljade sunitski demonstranta je izašlo na ulice grada Ramadija, glavnog grada sunitske provincije Anbar, a oko 10.000 je izašlo na demonstracije u Falluji u nedjelju kao odgovor na poziv na građanski neposluh za proteste protiv majorizacije sunita u iračkoj politici.

Pismo šeika Abdula Maleka al-Saadija, vodećeg sunitskog klerika u Anbaru, pročitano je na protestima u kojim su pozvani šiiti iz vlade da poštuju sunitske zvaničnike i sva manjinski narod Iraka.

Malikija je također osudio u zasebnom saopćenju izbjegli potpredsjednik Tareq al-Hashemi, koji je pohvalio demonstracije.

‘Bolesni um’

“Maliki je zatočenik bolesnog uma, opsjednut za vlašću”, kazao je Hashemi, kojem je izrečeno nekoliko smrtnih kazni u odsustvu za optužbe za koje on tvrdi da su politički motivirane.

“Islamski i arapski svijet ga sada vidi kao sponzora Safavidskog [Iranskog] projekta u Iraku”, dodao je on.

Hashemi je pozvao na nepovjerenje prema premijeru, optuživši Malikija da “planira da se riješi svih svojih protivnika”. On je kazao da je trenutna situacija došla do “mrtve tačke”.

Irački premijer je navodno naredio hapšenje tjelohranitelja ministra finansija na temelju optužbi za terorizam u četvrtak, što je izazvalo novu političku krizu.

Maliki je negirao navode i izrazio je “zapanjenost” zbog “povezivanja pritvorenika sa političkim razmiricama”. Također je pozvao protiv uvlačenja “cijele zemlje u sektaški razdor”.

Sve veća politička kriza se izgleda pogoršala od kada je predsjednik Jalal Talabani, koji je imao ulogu posrednika u prošlosti, otišao u Njemačku na liječenje nakon što je pretrpio srčani udar prošle sedmice.

Talibani su također imali ključnu ulogu u posredovanju stalne prepirke ooko nafte između Bagdada i autonomnog Kurdskog regija.

Izvor: Al Jazeera i agencije