Optužbe na račun Johnsonove vlade zbog broja testova

Vlada je suočena je sa sve većim kritikama s obzirom da Velika Britanija ima jednu od najvećih smrtnih stopa na svijetu (EPA)

Utjecajna grupa britanskih zakonodavaca optužila je vladu premijera Borisa Johnsona da nije provela dovoljno testiranja na korona virus, što je rezultiralo većim brojem smrtnih slučajeva.

U pismu premijeru, predsjednik komiteta Greg Clark rekao je da je britanska ograničena sposobnost testiranja upravljala strategijom, a ne strategija kapacitetima, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Britanske vlasti u početku su pokušavale pronaći i testirati sve koji su bili u kontaktu s ljudima zaraženim korona virusom, ali su odustali od te strategije sredinom marta, pošto je broj infekcija nadmašio resurse za testiranje.

Velika stopa smrtnosti

Zamjenica glavnog naučnog savjetnika vlade Angela McLean priznala je da je odluka donijeta 12. marta bila uslovljena kapacitetom, a ne samo naukom, rekavši da je to bila najbolja stvar koju su mogli da urade s testovima koje su imali.

Johnsonova konzervativna vlada suočena je sa sve većim kritikama s obzirom da Velika Britanija ima jednu od najvećih stopa smrtnih slučajeva od posljedica korona virusa na svijetu.

Prema podacima vlade, u Velikoj Britaniji je zabilježen 35.341 smrtni slučaj, a ako se dodaju i sumnjivi slučajevi, ukupan broj premašuje vjerovatno 40.000.

Izvor: Agencije