Opstanak Assada nije uvjet Moskve

Zamjenik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov izjavio je u utorak da Rusija nikad pomenula niti je kao uvjet za rješavanje sirijske krize postavila da sirijski predsjednik mora obavezno ostati na vlasti.

“Nikada nismo rekli niti postavljali kao uvjet ostanak Bashara al-Assada na vlasti, kao neophodan uvjet na kraju političkog procesa u Siriji. To pitanje moraju riješiti sami Sirijci”, rekao je on agenciji Itar-Tass tokom posjete Ženevi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je ranije u utorak s kineskim predsjednikom Hu Jintaom o situaciji u Siriji. Oni su pozvali međunarodnu zajednicu da podrži plan izaslanika UN-a Kofija Annana.
Putin i Jintao su pozvali međunarodnu zajednicu
da podrži Annanov plan [Reuters]

Rusija je do sada pružala podršku svom sirijskom savezniku, iako je u više navrata odbacivala insinuacije da podržava samog predsjednika Assada.

Lideri Evropske unije (EU) pozvali su Kremlj na samitu EU – Rusija, koji je u ponedjeljak održan u Sankt Peterburgu, da zajednički rade na “političkoj tranziciji” u Siriji.

Podrška planu UN-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je ranije u utorak s kineskim predsjednikom Huom Jintaom o situaciji u Siriji.

Oni su pozvali međunarodnu zajednicu da podrži plan izaslanika Ujedinjenih naroda (UN) Kofija Annana.

Rusija je posljednjih mjeseci bila na udaru kritika zbog svog protivljenja tome da se u Vijeću sigurnosti UN-a usvoje rezolucije kojima se osuđuje režim u Damasku.

Dopušten ulazak humanitarcima

Zvaničnik UN-ovog kabineta za koordinaciju humanitarnih poslova John Ging saopćio je da je Vlada Sirije dozvolila humanitarnim radnicima UN-a da uđu na prostor četri regije koje su poprište najvećih sukoba u toj zemlji.

U saopćenju se navodi da je Vlada dozvolila humanitarnim konvojima da uđu u sirijske gradove Dera, Deir al-Zor, Homs i Idlib, javlja agencija Anadolija.

Ging je kazao da su Vlada iz Damaska i jedan ambasador u Ženevi izdali vize i omogućili humanitarni rad za sedam međunarodnih udruženja i osam UN-ovih organizacija na području pomenutih gradova.

Osim toga, Moskva je nastavila isporučivati oružje svom dugogodišnjem savezniku, uprkos strahovanju da se ono upotrebljava protiv civilnog stanovništva i u slamanju pobune koju je pokrenula opozicija prije više od godinu dana.

Najmanje 34 žrtve

Najmanje 34 osobe poginule su u sukobima snaga sirijske Vlade i pobunjenika u Siriji, saopćila je sirijska nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu.

“Petnaest vojnika je ubijeno, a deseci su ranjeni, dok je troje opozicionih aktivista, također, poginulo u borbama u nekoliko sela u regiji Hafa, u Latakiji”, izjavio je šef organizacije Opservatorija za ljudska prava Rami Abdelrahman.

Osim toga, poginula su i dva civila.

On je kazao da su se sirijske Vladine snage, uz podršku helikoptera, sukobile s pobunjenicima u nekoliko gradova Latakije i dodao da su pobunjenici preuzeli policijske stanice u Hafi.

“Sukobi su počeli prije sedam sati. Radi se o najtežim okršajima do sada u toj oblasti otkako je počela revolucija u martu 2011. godine”, rekao je Abdelrahman.

Hafa potpuno opkoljena

“Hafa je trenutno potpuno opkoljena”, kazao je jedan opozicioni aktivista iz tog grada.

Prema njegovim riječima, sukoba je bilo u selima Bekas, Babna i Jankel.

Ove navode je teško provjeriti jer, prema Reutersu, stranim novinarima je sirijska Vlada uvela zabranu pristupa.

Ista organizacija navodi da je još najmanje 14 ljudi poginulo tokom dana u sukobima u drugim dijelovima Sirije, uključujući četvero civila ubijenih u distriktu Idlib.

U južnoj provinciji Dara ubijene su tri osobe, a jedna u sjevernoj provinciji Halep.

Tri civila su poginula u centralnim provincijama Homs i Hama, dok su u sjeveroistočnom gradu Deir al-Zoru ubijena dvojica oficira, a u Bazrehu jedan general.

Izvor: Agencije