Opservatorija: U izraelskim udarima u Siriji 23 žrtve

Opservatorija navodi da je među žrtvama 15 osoba koji nisu Sirijci i da su neki od njih Iranci (Reuters)

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopćila je u srijedu da su 23 osobe poginule u izraelskim zračnim udarima u Siriji.

Opservatorija, opoziciona aktivistička grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji, navodi da je među žrtvama 15 osoba koji nisu Sirijci i da su neki od njih Iranci.

Ove podatke je iznio šef Opservatorije Rami Abdurahman, navodeći da je među žrtvama dvoje civila, kao i pet sirijskih vojnika.

Prema njegovim riječima, na meti izraelskih udara našla su se skladišta oružja u predgrađu Damaska koja pripadaju iranskim elitnim Kuds snagama, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Abdurahman je dodao da je, između ostalog, gađana i zračna baza u zapadnom dijelu Damaska, gdje su stacionirane jedinice protuzračne odbrane.

Odgovor na napad na Golansku visoravan

Prethodno je Sirijska državna televizija objavila je da je dvoje civila poginulo u izraelskim zračnim udarima u blizini Damaska.

Agencija Sana je navela da u udarima ima i ranjenih, a da je sirijska protuzračna odbrana uništila većinu raketa prije nego što su stigle do cilja.

U izvještaju se dodaje da su dvije osobe poginule od gelera rakete koja je pogodila kuću u gradu Sasa, jugozapadno od Damaska.

Izraelska vojska je saopćila da je izvela “udar širokog obima” protiv iranskih meta u Siriji poslije raketnog napada na Golansku visoravan, koja je pod kontrolom Izraela, prethodnog dana.

Izvor: Agencije