Oproštajno obraćanje Spahića nakon otkaza u Bayeru

Trener “Apotekara“ Roger Schmidt je u subotu izjavio da je Spahićev povratak u tim pod velikim upitnikom (EPA)

Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Emir Spahić, je zbog nedavnog incidenta i tuče sa redarima na stadionu BayArena otpušten iz njemačkog kluba Bayer Leverkusena, objavio je ovaj tim na svojom internetskoj stranici.

Spahić je imao ugovor do ljeta 2016. godine, ali zbog incidenta je klub odlučio da odmah prekine saradnju sa 34-godišnjim bh. igračem.

“Spahić je fantastičan igrač, koji je zaslužio velike pohvale za ono što je pružio u Bayeru. Ipak, incident koji se dogodio nije nam ostavio previše izbora”, kazao je izvršni direktor Apotekara Michael Schade.

“Jako mi je žao zbog mog ponašanja prema zaštitarima mog kluba Bayer Leverkusena nakon utakmice DFB Pokala u srijedu navečer. Za takvo ponašanje želim se izviniti zaštitarima, ali i njihovim porodicama. Svjestan sam i znam da sam mom klubu ovakvim ponašanjem prouzrokovao probleme. Moj trener Roger Schmidt, menadžer Jonas Boldt, sportski direktor Rudi Völler i predsjednik Michael Schade su bili ti koji su vjerovali u mene. Za mene je bila velika čast biti do ovog sjajnog tima. Mojim prijateljima u ovom timu i cijelom klubu, kao i sjajnim navijačima kluba Bayer 04 Leverkusen od srca želim sve najbolje u budućnosti koja je sigurno velika”, rekao je Spahić u svom oproštajnom obraćanju koje je prenijela pute zvanične stranice sada svog već bivšeg kluba.

Bez podrške saigrača

Prethodno je njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung(FAZ) objavio da je slučaj Emir Spahić i incident koji se dogodio nakon utakmice Kupa Njemačke u srijedu navečer na utakmici Bayer Leverkusena i Bayerna iz Minhena, kada se Spahić našao u centru tuče njegovih prijatelja i zaštitara koji su osiguravali stadion,  za njegov tim skoro pa završena priča.

Nogometni reprezentativac BiH je, po navodima FAZ-a, ovom akcijom okrenuo svoje saigrače protiv sebe, iako su navijači Leverkusena na utakmici ovog tima i Mainza na tribine okačili transparent na kojem je pisalo “Emir je jedan od nas“.

Kapiten Bayer Leverkusena Simon Rolfes je rekao da je utakmica u Mainzu odigrana za redara kojeg je Spahić napao, te da je taj redar dio Bayerove familije.

Trener “Apotekara“ Roger Schmidt je u subotu izjavio da je Spahićev povratak u tim pod velikim upitnikom.

Sportski direktor Bayer Leverkusena Rudi Voeller je u subotu izjavio da Spahić još ima ugovor do ljeta 2016. godine i da će se advokati ovog tima pozabaviti sa ovim slučajem.

Sve je počelo nakon utakmice Kupa Njemačke između Bayera i Bayerna u Leverkusenu, a pošto nakon 90 minuta nije bilo golova, igrani su produžeci, a potom izvođeni jedanaesterci.

Više sreće i znanja imali su nogometaši Bayerna i plasirali se u polufinale, gdje će igrati protiv Borussije Dortmund, a u drugom polufinalu sastaju se Arminia Bielefeld i Wolfsburg.

Nakon utakmice reprezentativac Bosne i Hercegovine je davao izjave medijima, a potom se našao sa nekoliko prijatelja, s kojima je želio otići u ložu na stadionu koju je ranije iznajmio.

Završena sezona

Do lože su trebali doći preko istočne tribine, ali su ih u tome spriječili zaštitari.

“Nije bilo nikakve diskusije. Spahić ne može proći do lože”, navodi Bild.

“Potom je uslijedila tuča. Vidjeli su se samo udarci, bilo je toliko žestoko da je morala reagirati policija. Spahić se nalazi u sredini. Nejasno je je li učestvovao u tuči”, dodaje njemački list.

Emir Spahić završio je sezonu zbog povrede skočnog zgloba na utakmici protiv Bayerna.

“Pukli su mi ligamenti zgloba i očekuje me pauza od četiri do šest sedmica, tako da je ova sezona za mene završena. Povreda se desila u najgorem mogućem trenutku, jer se borimo se za treće mjesto u Bundesligi, a nisam siguran da li ću se oporaviti do juna i igrati za reprezentaciju [Bosne i Hercegovine] protiv Izraela”, rekao je on za sarajevske medije.

Spahić je u meču protiv Bayerna morao izaći iz igre u 90. minutu zbog povrede zgloba.

Izvor: Agencije