Oproštajni susret Thacija i Ashton

Ashton je ukazala da je kroz dosadašnji dijalog o normalizaciji mnogo postignuto, ali da se mnogo tek treba uraditi (Anadolija)

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je u četvrtak u Briselu kako mu nije bilo lako voditi dijalog s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, ali da je Briselski sporazum bilo neophodno postići, prenosi agencija Tanjug.

“Nije mi bilo lako razgovarati s Dačićem nakon stogodišnjeg sukoba Srbije i Kosova”, rekao je Thaci na oproštajnom susretu s odlazećom visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

“Danas je sasvim normalno da se Dačić u Beogradu sreće s ministrom vanjskih poslova Kosova Enverom Hoxhajem”, dodao je šef kosovske Vlade.

On je odao priznanje naporima koje je Ashton uložila u dijalog i obećao kako će se on nastaviti kako bi i Srbija i Kosovo mogli napredovati ka Evropskoj uniji.

“Danas se Srbi sa sjevera Kosova integriraju u društvo i poštuju institucije. Naravno, posao još nije završen na Kosovu i ostatku Balkana, ali naš narod iščekuje budućnost u euroatlanskim integracijama – nešto što prije nije bilo moguće.”

Ozbiljni izazovi

Ashton je ukazala da je kroz dosadašnji dijalog o normalizaciji mnogo postignuto, ali da se mnogo tek treba uraditi.

“Znam da se suočavate s ozbiljnim izazovima”, rekla je ona, osvrćući se na ustavnu i parlamentarnu krizu koja već mjesecima potresa Kosovo.

“Šta god da se desi, dijalog treba nastaviti kako bi se narodima omogućio mir i stabilnost”, istakla je Ashton, izražavajući nadu da će svi narodi Zapadnog Balkana biti narodi EU-a.

Ashton će na funkciji visoke predstavnice u novoj Evropskoj komisiji naslijediti Italijanka Federica Mogherini.

Odlazeća visoka predstavnica EU-a, pod čijim su se pokroviteljstvom vođeni razgovori Beograda i Prištine, u ponedjeljak je imala oproštajni susret s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Izvor: Agencije