Oprost za 3500 zatvorenika uoči posjete pape

Još jedan papa dolazi u posjetu Kubi. To je za pretrpane kubanske zatvore posebno važna vijest.

Uoči posjete pape Franje Kubi, vlasti u Havani najavile su oslobađanje 3.500 zatvorenika. Među njima neće biti oni koji su iza rešataka završili zbog nasilja ili zločina protiv države. 

“Državno vijeće Republike Kube uoči posjete Njegove svetosti pape Franje odlučilo je pomilovati 3.522 zatvorenika, računajući prirodu zločina koje su počinili, njihovo ponašanje u zatvoru, vrijeme koje su odslužili, kao i njihovo zdravstveno stanje. Slično je učinjeno tokom posjete pape Ivana Pavla II i Benedikta XVI“, objavile su vlasti.

Na ulicama Havane mnogi pozdravljaju ovu odluku.

“Mnogi će reći da je riječ o predstavi za medije jer dolazi papa, za mene je to realnost trenutka u kojem živimo“, kaže Guillermo Aballi, stanovnik Havane.

Njegov sugrađanin Yoel Somuano dodaje:”Dolazi papa. Pomilovani su dobili drugu šansu. Biće da su čuda moguća!”

Vatikan odbio susret sa Damama u bijelom

Ali ne za sve. Potez dobre volje uoči papine posjete ne uključuje zatvorenike osuđene za zločine ubistva, silovanja, nezakonita ubistva stoke ili zločine počinjene protiv državne sigurnosti – drugim riječima disidente.

Iako Vlada negira da postoje politički zatvorenici, nevladine organizacije, organizacije za zaštitu ljudskih prava i Komisija za pomirenje procjenjuju da ih je najmanje 60.

U decembru su, obilježavajući ublažavanje politike između Kube i SAD-a, na slobodu puštene 53 osobe.

Tokom historijske posjete pape Ivana Pavla Kubi, predsjednik Fidel Castro oslobodio je više od 100 zatočenih oponenata.

Opozicijska grupa poznata kao Dame u bijelom traži susret s papom Franjom kako bi razgovarali o ljudskim pravima – susret koji je Vatikan navodno odbio.

Izvor: Al Jazeera