Oprečne informacije nakon sastanka u Istočnom Sarajevu

Predsjednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a danas u Istočnom Sarajevu razgovarali o problemima unutar vladajuće koalicije (Fena)

Sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika danas u Istočnom Sarajevu završio je s potpuno oprečnim informacijama koje su lideri tri strane dali novinarima, javila je Al Jazeerina reporterka Aida Bećirhodžić.

Čelnici tri političke partije, koje čine vladajući koaliciju na državnom novu u Bosni i Hercegovini, razgovarali su o imenovanjima na rukovodeća mjesta u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, državnom budžetu, kao i lokalnim izborima u Mostaru, no i dalje mnoga pitanja ostaju otvorena.

HDZ protiv Cikotića

Premda neka imenovanja ne bi treba biti sporna, poput direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Čović je najavio da neće podržati neka druga imenovanja, poput imenovanje Selme Cikotića za novog ministra sigurnosti.

HDZ će glasati protiv imenovanja ministra sigurnosti, rekao je Čović, nakon najave Izetbegovića da bi Cikotić za novog ministra sigurnosti trebao biti predložen već u četvrtak.

SDA traži mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje, za koje HDZ tvrdi da će ostati u njihovim rukama.

Predsjednici SDA, HDZ-a i SNSD-a postigli su dogovor i dali zeleno svjetlo za usvajanje budžeta Bosne i Hercegovine najkasnije do 21. jula. 

Dogovorili su i da se izmjena Izbornog zakona vezano za Grad Mostar u državnom parlamentu raspravljaju po hitnoj proceduri, što bi značilo da bi u Mostaru ove godine lokalni izbori bili održani prvi put od 2008. godine. 

Izvor: Agencije