Oglasi

Opozvane diplome sa Gulenovih univerziteta

Turske vlasti smatraju kako je Fethullah Gulen organizirao neuspješni državni udar 15. i 16. jula.
Gulen je optužen za vođenje dugogodišnje kampanje za obaranje demokratski izabrane vlastiReuters

Turske vlasti su odlučile opozvati sve diplome osoba koje su diplomirale na univerzitetima koji pripadaju Fethullahu Gulenu, a nalaze se u inostranstvu, javlja Daily Sabah.

Administracija Turske smatra kako je Gulen organizirao neuspješni državni udar 15. i 16. jula, u kojem je poginulo 240 osoba, a povrijeđeno približno 2.200.

Gulen je optužen za vođenje dugogodišnje kampanje za obaranje demokratski izabrane vlasti tako što je infiltrirao svoje ljude u turske institucije, naročito vojsku, policiju i sudstvo, formiravši takozvanu paralelnu državu.

Također, brojne države Bliskog istoka i ostatka svijeta odlučile su preuzeti obrazovne institiucije Gulena pod državnu upravu.

Povratak sudija iz penzije

Posljednji slučaj toga desio se u petak u Iraku, gdje je objavljeno kako će sve Gulenove škole u iračkoj regiji Kurdistan biti pod upravom Kurdistanke regionalne vlade.

Ovo je objavilo Ministarstvo obrazovanja KRG-a, dodavši kako će sada odrediti pitanja uprave ovih škola.

Posljednji dekret također je omogućio da se na posao vrate svi sudije i tužitelji koji su dobrovoljno otišli u penziju.

Brojne sudije i tužitelji su, zbog sumnji da pripadaju Gulenovom pokretu, dobili otkaze, te sada Turska vraća na pozicije one koji su dobrovoljno otišli u penziju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.