Opozvana ambasadorica SAD-a osjećala se ‘ugroženo’ zbog Trumpa

'Giuliani je želio istražiti Bidena i njegovog sina kako bi našao informacije koje bi mogle biti štetne za njegovu predsjedničku kandidaturu', stoji u njenom svjedočenju (USembassy)

Opozvana američka ambasadorica u Ukrajini Marie Yovanovitch, koja se našla u centru istrage o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavila je da se osjećala ugroženo zbog primjedbe koju je predsjednik uputio o njoj. 

U transkriptu njenog svjedočenja prošlog mjeseca, koji su objavili demokrati, rekla je da je bila vrlo zabrinuta zbog Trumpovih komentara o njoj tokom telefonskog razgovora s predsjednikom Ukrajine.

Pokušaj diskriminacije

“Ona (Yovanovitch) morat će proći kroz neke stvari”, rekao je Trump ukrajinskom kolegi.

Rekla je da je bila šokirana time što ju je američki predsjednik tada opisao kao “lošu vijest”, prenosi Tanjug.

Kako je navela, kad je tražila savjet od američkog ambasadora u Evropskoj Uniji Gordona Soundlanda, on je od nje tražio da napiše tvit u kojem će iskazati podršku Trumpu.

Dodala je da ju je lični Trumpov advokat Rudy Giuliani pokušao diskreditirati krajem 2018, pritom angažirajući i glavnog tužioca Ukrajine Jurija Lucenka da širi “neistine” o njoj.

Napuštanje Ukrajine

“Giuliani je želio istražiti [bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea] Bidena i njegovog sina kako bi našao informacije koje bi mogle biti štetne za njegovu predsjedničku kandidaturu”, stoji u njenom svjedočenju.

Rekla je i da ju je ukrajinski ministar pravde upozorio da “zaista mora paziti leđa”.

Yovanovitch je napustila Ukrajinu u maju, mjesecima prije zakazanog odlaska, jer je dobila poziv nadređenih da se mora odmah vratiti u SAD.

U reagiranju na svjedočenje bivše ambasadorice Trump je rekao da je čak i ne poznaje lično, prenosi Reuters. 

“Ako pogledate transkripte našeg telefonskog razgovora, ni predsjednik [Ukrajine Volodimir] Zelenski nije imao dobro mišljenje o njoj”, dodao je Trump.

Izbjegnuto svjedočenje

Komitet za obavještajne poslove Kongresa objavio je i transkript prošlomjesečnog svjedočenja bivšeg vrhovnog savjetnika američkog državnog sekretara Mikea Pompea, prenosi Tanjug.

Novi transkripti samo su produbili zabrinutost javnosti zbog pritisaka na američke diplomate u Washingtonu i Kijevu u vezi s tim slučajem.

Kako navodi BBC, četiri američka zvaničnika koja su pozvana da svjedoče nisu se pojavila u Kongresu.

Zastupnički dom američkog Kongresa počeo je proces opoziva predsjednika SAD-a zbog optužbe da je pokušao izvršiti pritisak na Ukrajinu da istraži sina bivšeg potpredsjednika SAD-a i svog najvećeg rivala za predsjedničko mjesto Joea Bidena zbog tvrdnji o navodnoj korupciji.

Američkim vlastima transkript razgovora dvojice predsjednika dostavio je anonimni uzbunjivač, najvjerovatnije agent CIA-e.

Izvor: Agencije