Opoziv 800.000 vozila Volkswagena zbog papučica

Volkswagen Touareg: Nastavljaju se problemi za njemačkog giganta (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen će opozvati 800.000 vozila širom svijeta zbog potencijalnog kvara na mehanizmu papučica, prenose agencije.

Opoziv se odnosi na 391.000 vozila marke Touareg i na više od 400.000 modela Porsche Cayenne proizvedenih od 2011. godine do 2016. godine, prenosi agencija AFP.

Inače, američke vlasti su u četvrtak produžile rok VW-u do 21. aprila za dostavljanje plana popravke približno 600.000 vozila u SAD-u kod kojih je ustanovljen viši nivo emisije zagađujućih gasova od dozvoljenog zakonom, zbog instaliranog „prevarantskog“ softvera.

Produženje je uslijedilo pošto je u četvrtak istekao ranije utvrđen rok za dostavu takvog plana.

Prijetnja tužbom

Volkswagen je, također, suočen sa tužbom američkog Ministarstva pravde koje je u januaru optužilo njemačku kompaniju za kršenje Zakona o zaštiti životne sredine.

Njemački koncern je još u septembru prošle godine priznao postojanje „prevarantskog“ softvera u automobilima koji umanjuje emisiju toksičnih plinova tokom laboratorijskih testova.

Međutim, prilikom vožnje na otvorenom putu, softver dozvoljava emisiju štetnih gasova koja je do 40 posto veća od dozvoljene.

Izvor: Agencije