Opozicionarki osam godina prinudnog rada

Pristalice Osipove traže njeno oslobađanje, jer smatraju da je slučaj 'fabriciran, a droga podmetnuta u njenom stanu (Reuters)

Članica opozicione partije Druga Rusija Taisija Osipova (28) osuđena je na osam godina prinudnog rada zbog posjedovanja droge, a njene pristalice kažu da je slučaj politički motiviran.

Sud u Smoljensku, gradu oko 420 kilometara zapadno od Moskve, osudio je Osipovu na osam godina, a lider lijevog fronta Sergej Udalcov smatra da je odluka suda neuobičajeno oštra.

“Čak je i tužilaštvo tražilo četiri godine”, napisao je Udalcov na svom twitter nalogu.

Prijetnje istražnih organa

Slučaj Osipove, supruge istaknutog radikalnog aktiviste Sergeja Fomčenkova, kritiziran je i u zemlji i van nje od kada je uhapšena 2010. godine, pod optužbom da je prodavala heroin.

Njeni advokati smatraju ovo provokacijom i tvrde da predstavlja pritisak na Osipovu kako bi svjedočila rotiv supruga, koji je jedan od lidera partije Druga Rusija.

Prije nego što je odbila svjedočiti protiv supruga, istražni organi su zaprijetili Osipovoj riječima: “Tvoja kćerka će odrastati bez tebe.”

‘Fabriciran’ slučaj

Fomčenkov je izjavio da je ovo politička odluka i da vlast pokazuje silu i sije strah protiv svih onih koji su protiv vlasti te najavio da će se njegova supruga žaliti Kasacijskom sudu.

Osipova je prvobitno krajem 2011. godine osuđena na deset godina zatvora, uprkos tome što boluje od dijabetesa i ima malu kćerku.

Njene pristalice smatraju da je slučaj “fabriciran” i da je droga podmetnuta u njenom stanu.

U januaru, prije nego što je otišao sa predsjedničkog mjesta, Dmitrij Medvedev je rekao da je kazna suviše oštra i zatražio ponovno razmatranje tog slučaja.

Izvor: Agencije