Opoziciona grupa optužena za otimicu i ubistvo aktivistice

Razan Zaitouneh, koja je osnovala Centar za dokumentaciju nasilja, bila je na meti sirijske Vlade zbog njene uloge u mirnim protestima (Al Jazeera)

Otkako je počeo sukob u Siriji, 2011. godine, Vlada je bila optužena za “prisilne nestanke” destaka hiljada ljudi, od kojih su mnogi bili mirni demonstranti, koji su kasnije preminuli ili su ubijeni u pritvoru.

Opozicione oružane grupe također su odgovorne za nestanke aktivista na područjima koje oni kontrolišu, ali u manjoj mjeri.

Među njima je aktivistica za ljudska prava Razan Zaitouneh – jedno od lica ustanka protiv predsjednika Bashara al-Assada.

Zaitouneh, koja je osnovala Centar za dokumentaciju nasilja, bila je na meti sirijske Vlade zbog njene uloge u mirnim protestima, koji su pozivali na ostavku predsjednika. 

Početkom 2017. gubi se svaki trag

Njen centar je vodio evidenciju nasilja i kršenja ljudskih prava koji su počinile ne samo Vladine, nego i opozicijske snage.

U decembru 2013. godine Zaitouneh je, zajedno sa svojim kolegama, uključujući njenog supruga, nestala, nakon što je, uz korištenje pištolja, odvedena iz ureda u Doumi. 

Tada su ovo mjesto u predgrađu Damaska opkolile Vladine snage, ali je bilo pod kontrolom opozicije.

Drugi aktivisti kažu da je Jaish al-Islam (Vojska islama), tada najmoćnija grupa, vidjela Zaitouneh kao prijetnju.

Ona je promovirala građansku administraciju i sekularnu državu, što nije bilo u skladu s ideologijom ove grupe.

“Mi smo sigurni da je nju otela Vojska islama”, rekao je Mazen Darwish, sirijski advokat, koji je trenutno u Evropi i kolega Zaitouneha.

“Imamo dokaz da je Razan bila u njihovim zatvorima i pod njihovom direktnom kontrolom. Ovo je bilo početkom 2017. godine, kada smo mogli pratiti njeno kretanje. Nažalost, nakon toga nemamo više informacija i saznanja o Razan.”

Jaish al-Islam, međutim, negira da zna za otmicu.

Duma predata Vladinim snagama

“Jaish al-Islam nije bila jedina grupa u Doumi u to vrijeme”, rekao je glasnogovornik.

Ranije ove godine ova grupa je bila prisiljena predati Doumu Vladinim snagama.

Prije nego što je napustio to područje, Jaish al-Islam je počeo puštati zatvorenike iz zatvora Tawbeh.

Svjedoci navode da su Razan i njene kolege držane tamo.

Izvor: Al Jazeera