Oglasi

Opozicija želi 60 milijardi dolara za obnovu

Više od 500 opozicionara, investitora, političara i stručnjaka razgovaralo je u Dubaiju o ponovnoj izgradnji Sirije, ali ništa konkretno nije dogovoreno.

Sirijska opozicija traži pomoć za rekonstrukciju zemlje, koja bi trebala uslijediti nakon pada predsjednika Bashara al-Assada.

Civili nemaju gdje pobjeći

Širenje građanskog rata u Siriji sve više otežava civilima da pobjegnu od sukoba, a mnogi od njih plaše se zatražiti medicinsku pomoć, saopćio je u četvrtak Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).

"S obzirom na širenje sukoba, narod više ne može naći put da izbjegne borbe. Ljetos, kada su se vodile borbe u Halepu i Homsu, još ste se mogli premjestiti u Idlib ili na neko drugo mjesto. Takva mjesta su sada, međutim, veoma rijetka, jer se borbe vode na većini teritorije Sirije", rekao je Peter Maurer iz MKCK-a novinarima u Štokholmu.

On je takođe upozorio na "sve dublju humanitarnu krizu", koja bi se mogla pogoršati ako se napadi na medicinske radnike nastave.

"Većina stanovnika Sirije se plaši otitći u bolnice ili posjetiti ljekara, jer su bolnice postale vojni ciljevi", dodao je Maurer, prenosi AFP.

Od početka izbijanja sukoba u Siriji, u martu prošle godine, poginulo je oko 40.000 ljudi, podaci su aktivista.

Preciznije, želi 60 milijardi dolara za obnovu uništenih bolnica, škola, fabrika, puteva i ostale infrastrukture.

Ali, sukobi u toj zemlji i dalje se nastavljaju.

Sirijska opozicija je već počela sa pripremama za rekonstrukciju zemlje poslije pada Assadovog režima.

Na konferenciji predstavnika opozicije i potencijalnih investitora u Dubaiju, više od 500 opozicionara, investitora, političara i stručnjaka razgovaralo je o ponovnoj izgradnji te države.

Brojni planove su razmatrani, ali ništa konkretno nije dogovoreno.

"Niko ne govori da ćemo sutra početi s projektima. Ali, temelji se moraju udariti. Kao što sam spomenuo ranije, ovo je dio šire slike. Stoga morate uključiti privatni sektor u to", izjavio je Anwar Gargash, ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Dobro mjesto za investicije

George Sabra, predsjednik Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV), koji je također prisustvovao sastanku, procjenjuje da će njegovoj zemlji biti potrebno 60 milijardi dolara za ponovnu izgradnju uništene infrastrkture.

"Moramo uložiti napore, velike napore. Skoro 70 posto naše zemlje je uništeno. Sve nam je potrebno. A Sirija će u budućnosti biti dobro mjesto za investicije", tvrdi on.

Dok se priprema teren za razvoj zemlje poslije Assadovog režima, rat ne jenjava.

Sirijska državna televizija emitirala je snimke o borbama u predgrađu Damaska.

Vlada tvrdi da je u toj operaciji ubijeno 12 osoba koje nazivaju ''teroristima''.

Naoružana opozicija, s druge strane, tvrdi da je zauzela još jednu ključnu vojnu bazu na istoku zemlje, u naftom bogatoj provinciji Deir-Ez-Zor.

Izvor: Al Jazeera