Opozicija udaljena sa sjednice Skupštine RS-a

Zastupnici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske večeras su, bez prisustva opozicije i koalicije Domovina, završili raspravu o Prijedlogu rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

Povlačenje ove tačke tražili su zastupnici SDS-a, PDP-a i NDP-a, predlažući svoj dokument rezolucije o strateškim ciljevima RS-a do 2023, ali taj zahtjev nije prihvaćen.

Iz koalicije Domovina također su tražili da se Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a skine s dnevnog reda, jer, kako su istakli, entitetski parlament nije nadležan za pitanja odbrane, već država Bosna i Hercegovina, te se ovim ruši njen suverenitet.

Sjednica parlamenta nastavljena je u maloj sali Skupštine nakon što su zastupnici opozicije ranije udaljeni odlukom većine zastupnika, a na prijedlog predsjednika Skupštine Nedeljka Čubrilovića. U zgradu Narodne skupštine stigla je i entitetska premijerka Željka Cvijanović, kao i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Uprkos pokušajima opozicije da zviždaljkama spriječi održavanje sjednice, usvojen je dnevni red.

Zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) ranije su “zauzeli” sto rukovodstva Narodne skupštine RS-a, najavivši da neće učestvovati u raspravi, ali da ostaju u sali.

Prethodno njihov zahtjev da se stavi van snage odluka o razrješenju glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote nije uvršten u dnevni red zasjedanja Narodne skupštine, javlja Fena.

Odbijeni su i zahtjevi da se Prijedlog rezolucije o strateškim ciljevima RS-a do 2023. uvrsti u dnevni red zasjedanja.

Usvajanju dnevnog reda prethodila je višesatna rasprava o zapisnicima s ranijih skupštinskih sjednica.

Zabrana učešća

Zastupnici opozicije zatražili su objašnjenje skupštinskog rukovodstva o ponašanju policije, koja im je zabranila da učestvuju u nastavku prošle sjednice.

Zastupnici SDS-a, PDP i NDP-a tražili su skupštinsku raspravu o ovim tačkama, ali tokom izjašnjavanja nisu dobili potrebnu većinu.

“Nemamo namjeru da učestvujemo u ovom cirkusu. Džaba vama pričati da ugrožavate rad institucija i vidite u koju ste situaciju doveli Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS-a, koja ne može da radi nakon smjene glavnog revizora”, rekao je šef Kluba zastupnika SDS-a Vukota Govedarica.

Kazao je i da nije udovoljeno zahtjevima opozicije da se dostavi zapisnik o prošloj sjednici Narodne skupštine, kojoj nisu prisustvovali i smatraju da je bila nelegalna.

“Ne poštujete Ustav, zakone i to nećemo dozvoliti”, rekao je Govedarica.

Nakon što su zviždaljkama spriječili daljnji rad, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović dao je pauzu od pola sata.

Izvor: Al Jazeera i agencije