Opozicija u RS-u se vraća starim navikama

Samo očekivanje da će građani glasati za opoziciju da bi na taj način kaznili Dodika i njegov SNSD, je besmisleno, piše autor (Al Jazeera)

Kada se prije nekih dvije godine pojavila knjiga „Rušenje Republike Srpske – teorija i tehnologije prevrata“, autora Stefana Karganovića, inače američkog državljanina, involviranog u politička zbivanja u Republici Srpskoj, posebno vezanim za Srebrenicu, u kojoj je osvanula i crna lista političara, novinara, javnih djelatnika i nevladinih organizacija, kao entitetskih rušitelja, svi su ćutali.

Iako je to objavljeno i na zvaničnom sajtu SNSD-a kao da i nije. Sve su prećutali i mediji i političari i intelektualci i političke stranke. Na neke tužbe prozvanih Karganović je ostao nedostupan sudskim organima iako se normalno šetao Banja Lukom.

Međutim, sada kada se u sličnoj poziciji našla entitetska opozicija situacija je dijametralno drugačija. Sada je to već postao takav problem da se kompletan opozicioni Savez za promjene digao na noge zbog procurjelih snimaka, navodno sa Glavnog odbora Dodikovog SNSD-a, na kojem je on najavio objavljivanje, ovaj put, „crne knjige i „svih onih koji su ikada i na bilo koji način naštetili SNSD.

“Opštine u kojima nismo pobijedili, neće biti naš prioritet, vidjećemo da li će tamo uopšte odlaziti naši ministri i kako ćemo održavati bilo kakvu komunikaciju sa njima, sve dok se stanje u tim opštinama u kojima nismo na vlasti ne konsoliduje“, najavio je Dodik.

Dobro oprobani recept

Čelnici Saveza za promjene su na sastanku donijeli odluku i objavili prekid svakog vida saradnje sa predsjednikom Republike i njegovom partijom. Takođe su uputili pismo svim ministrima u Vladi Republike Srpske i zatražili odgovor na pitanje da li će u skladu sa entitetskim ustavom i zakonom sarađivati sa 19 gradova i opština u kojima na proteklim lokalnim izborima nije pobijedio SNSD. Ako ne dobiju odgovor, smatraće da su ministri kao odgovorni ljudi u ministarstvima bitnim za funkcionisanje lokalnih zajednica lično donijeli odluku o prekidu saradnje.

Naizgled oštro i energično, ali samo naizgled i deklarativno. Tako nešto je Dodik govorio i mnogo godina ranije, ali se niko u opoziciji oko toga nije uzbudio. Da će čitava priča završiti samo na oštrini izrečenih stavova vidi se po tome što je za sada Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, najavio samo formiranje pravnog tima koji će sagledati koliko članova ustava izjavama na sjednici Glavnog odbora SNSD-a, krši predsjednik Republike. Zna, kaže, da ih ima najmanje dvadeset. SDS razmišlja i o napuštanju Narodne skupštine pa će uskoro na organima razmatrati i to pitanje.

Vladajući SNSD je već uzvratio kontra udarom po dobro oprobanom receptu koji se kod građana Republike Srpske pokazao izuzetno efikasnim a, kojem opozicija niti je znala, niti zna, parirati. Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković izjavio je da ni do sada opozicija nije imala saradnju sa ovom političkom partijom i njenim liderom Miloradom Dodikom, te entitetskim institucijama, jer im je važnija saradnja sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Od kada su vlast u Sarajevu, predstavnici Saveza za promjene odbijaju saradnju sa institucijama Republike Srpske. Oni imaju namjeru da nastave slušati Izetbegovića, što su građani Srpske dobro prepoznali na izborima”, rekao je Višković.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić,  tvrdi da nije tako i da zna za planove Vlade da čvrsto sarađuje sa svima. O prekidu saradnje sa opštinama u kojima je opozicija pobijedila, nikad se u SNSD-u, kaže, nije pričalo.

“Dakle ni na kakvoj sjednici glavnog odbora o tome nije bilo riječi, ja se čak ne sjećam ni kad je bila zadnja sjednica Glavnog odbora”, izjavio je Radojčić.

Sam Dodik je, odmah gostujući na entitetskom javnom servisu, između mnogobrojnih tema kojima je posvetio pažnju, „zasuvši“ njima javnost, odbacio optužbe opozicije da vlast u Srpskoj vrši diskriminaciju ulaganja u opštine u kojima je opozicija na vlasti, navodeći da to najbolje potvrđuje njegov nedavni boravak u Kini, gdje je razgovarao o izgradnji Termoelektrane Gacko dva, bolnice u Doboju i autoputa od Banja Luke ka Bijeljini.

“Najnoviji napadi opozicije predstavljaju pokušaj gubitnika da opravda svoj gubitak i da za to okrivi nekog drugog“, smatra Dodik.

Time je po ko zna koji put nametnutu temu skrenuo u drugom pravcu potpuno razvodnjavajući opozicionu priču. I, najvjerovatnije, ponovo uspješno.

Dosadašnja politika opozicije se nastavlja

Očigledno je da opozicija u Republici Srpskoj i poslije, katastrofalno izgubljenih lokalnih izbora, nastavlja svoje djelovanje na isti način kao i prije njih, ništa ne mijenjajući u susret onim opštim, za dvije godine. Osim kadrovskih promjena, uključujući i raspuštanje nekih lokalnih odbora, ne vidi se da je Savez za promjene spreman da promijeni svoju dosadašnju politiku. Na lokalnom nivou spreman je da participira u vlasti sa strankama vladajuće koalicije, uključujući i Dodikov SNSD.

Na entitetskom nivou praktično je nevidljiv. I dalje nema osmišljen koncept koji je drugačiji od koncepta vladajuće koalicije i na kojem istrajava ne uspijevajući se nikako othrvati bavljenjem temama koje im nameće Milorad Dodik. Sto stvari su „začeprkali“, a nijednu nisu doveli do kraja. Umjesto da su se skoncentrisali na nekoliko gorućih problema koji tište najveći broj građana i na njima istrajali do kraja, pa i po cijenu da budu proglašeni izdajnicima, nisu uradili ništa vidljivo građanima.

Naravno da im ni na kraj pameti nije bilo da se poslije katastrofalno izgubljenih lokalnih izbora povuku iz vlasti na nivou BiH i prepuste Dodiku da se bavi svim onim za šta ih optužuje, a oni se potpuno posvete konsolidaciji opozicionog bloka i opštim izborima. Vlast je slast koje se niko ne odriče.

Sa anatemom, koja ih je najviše koštala na izborima, pored nedostatka jasnog koncepta šta građanima nude drugačije od vladajuće koalicije, do danas ne znaju izaći na kraj i to će ih koštati i opštih izbora. Samo očekivanje da će građani glasati za njih da bi na taj način kaznili Dodika i njegov SNSD je besmisleno. Na nivou BiH nisu ponudili ništa što bi im moglo poslužiti kao argument da su drugačiji. Naročito ne učinjenim kadrovskim rješenjima.

Suviše je otišlo onih mislećih koji bi imali šta da kažu, a suviše je mnogo ostalo onih koji zavise od vlasti da bi se stvari preokrenule tek tako. Nisam primijetio da nas je iko, pa i opozicija, uvjerio da ga brine sveprisutno nezadovoljstvo, bezvoljnost, sveprisutni pesimizam koji ima svoje pojavne oblike i na političkoj sceni što dovodi do omraženosti političke elite, koja je postala poseban sloj društva a, što nas je sve zajedno dovelo do društvenog  kukavičluka.

Da ćutimo na sve ono, i o svemu onom, što nas se lično ne tiče. Sve dok ne počne da se nas tiče, a tada je kasno. Ustvari, Dodik veoma vješto koristi njihovu poziciju da ih maksimalno politički potroši i da nakon opštih izbora, neprikosnoven u entitetu, napravi čvrstu koaliciju na nivou BiH.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera