Opozicija u Hrvatskoj: Ukidanje studija filozofije je odmazda

Pavo Barišić, Andrej Plenković
Iz HDZ-a odgovaraju da nije riječ o odmazdi mistra Barišića, već o boljem povezivanju studija filozofije (Pixsell)

Saborska oporba u srijedu se žestoko obrušila na odluku o ukidanju studija filozofije na Hrvatskim studijima, sumnjajući na “odmazdu” ministra obrazovanja Hrvatske Pave Barišića, no iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice im odgovoraju kako “nije riječ o odmazdi, već o boljem povezivanju studija filozofije na temelju provedene reakreditacije Hrvatskih studija”.

Iz oporbe su već ranije izražene sumnje da je ukidanje studija odmazda jer je s tog studija u Augsburg poslana prijava za plagijat ministra Pave Barišića.

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju donio je na sjednici krajem prošle godine odluku u kojoj piše kako je prijava djelomično opravdana te utvrdio da je Barišić, ne navodeći izvore, preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera.

Dio oporbenih stranaka tražio je da se zbog plagiranja znanstvenog rada Barišiću u Saboru iskaže nepovjerenje, no Sabor je ministra u veljači podržao – za nepovjerenje se izjasnilo 49 od potrebnih 76 zastupnika, a prijedlogu se usprotivilo njih 72.

Glavašević: Uniformirani policajci izazivaju mučninu

“Sumnjamo na odmazdu u odluci Senata o kvotama za upis na Hrvatske studije… mladi smatraju da je trenutna uprava napravila štetu i traže smjene. Kako da Hrvatska bude zemlja znanja, kad izvrsnost nije kriterij i kad se pod egidom autonomije sveučilišta krije korupcija, nepotizam i plagijatorstvo”, poručio je Bojan Glavašević nakon stanke koju je zatražio u ime Socijaldemokratske partije, kako prenosi Hina.

Uniformirani naoružani policajci na Hrvatskim studijima, koje su studenti blokirali prosvjedujući zbog, kako kažu, nezakonitih odluka Uprave sveučilišta na štetu kvalitete studija filozofije na Hrvatskim studijima, po Glavaševićevim riječima “izazivaju mučninu”.

“Autonomija sveučilišta nije autonomija plagiranja, nego autonomija misli”.

S njim se složio i Goran Beus Richembergh iz Hrvatske narodne stranke, koji kaže kako je paradoks da se, dok je ministar znanosti filozof, pritiskom ide na ukidanje studija filozofije.

Neshvatljivo mu je, ističe, da se dozvoljava institucionalno nasilje iz odmazde.

“Nedopustivo je da se na taj način vrši pritisak i ukida institucija samo zato što su neki profesori potpisali peticiju i otvoreno se suprotstavili plagijatu. Drugog racionalnog razloga nema, jer nije predočen nijedan argumentirani podnesak ili dokument kojim bi se opravdao ovakav institucionalni pritisak”, rekao je Richembergh.

“Nije riječ ni o kakvoj odmazdi na Hrvatskim studijima, već o boljem povezivanju i profiliranju studija filozofije na temelju provedene reakreditacije Hrvatskih studija”, uzvratila im je HDZ-ova zastupnica Vesna Bedeković.

Autonomija sveučilišta, napomenula je, između ostalog obuhvaća utvrđivanje obrazovnih, znanstvenih umjetničkih i stručnih programa, pri čemu Senat utvrđuje studijske kapacitete, upisnu politiku i određuje upisne kvote.

Blokada nastave

“Slijedom toga, Senat je 17. siječnja donio odluku o promjeni statusa sveučilišnog centra Hrvatski studiji u sveučilišni Odjel Hrvatski studiji kao podružnice Sveučilišta u Zagrebu, pri čemu postojeći odjeli sveučilišnog centra Hrvatski studiji nastavljaju rad kao odsjeci sveučilišnog odjela, a zaposlenici, vanjski suradnici i studenti zadržavaju sva prava stečena na temelju sklopljenih ugovora”, pojasnila je Bedeković.

Podsjetila je i na odluku Senata od 14. ožujka, da na Studiju filozofije Hrvatskih studija u sljedećoj akademskoj godini neće biti upisa u prvu akademsku godinu studija, te se neće pripremati novi studijski programi Filozofije na Hrvatskim studijima.

To, ističe, ne znači da se ukida Odsjek za filozofiju ili Filozofija na Hrvatskim studijima. “Za nju će se pronaći odgovarajuća forma”, uvjeravala je.

Studentski sabor Hrvatskih studija izglasao je u ponedjeljak blokadu nastave na toj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu zbog ukidanja upisne kvote za Studij filozofije, a njegovi članovi su odmah nakon izglasavanja ušli u učinioce na Hrvatskim studijima i bukom počeli ometati nastavu.

Studentski sabor zatražio je ostavku Uprave studija jer smatra da je protivno interesu studija pristala na odluku Sveučilišnog senata o ukidanju kvote za studij filozofije, iako je nadležno tijelo Hrvatskih studija donijelo odluku o upisu 15 studenata filozofije, rečeno je.

Izvor: Agencije