Opozicija u Crnoj Gori za referendum o NATO-u

Opozicija najavljuje održavanje referenduma o ulasku Crne Gore u NATO (Arhiva)

Uoči sjednice parlamenta Crne Gore koja je sazvana za 28. april i na kojoj bi trebalo da se donese odluka o potvrđivanju ulaska u NATO, u Murinu pored crnogorskog grada Plava, održana je skupština predstavnika iz redova crnogorske opozicije. Na skupštini je donesena odluka o raspisivanju državnog referenduma o ulasku te zemlje u NATO, koji će, kako se navodi, biti održan kada se za to steknu pravni i demokratski uslovi, prenosi RTCG

Tom skupu, održanom dva dana prije  sjednice crnogorskog parlamenta na kojoj treba da bude potvrđena odluka o priključenju Crne Gore NATO savezu, prisustvovali su poslanici opozicionog Demokratskog fronta, poslanik Socijalističke narodne partija (SNP) Aleksandar Damjanović, kao i odbornici ovog saveza i SNP-a.

Poslanici opozicije bojkotuju rad skupštine

U odluci se navodi da će građani na referendumu moći da se izjasne na postavljeno pitanje: “Da li ste za to da Crna Gora pristupi NATO savezu kroz potvrđivanje Sjevernoatlanskog ugovora i Protokola uz Sjevernoatlanski ugovor o pristupanju Grčke i Turske?”

Građani će, kako se navodi, moći da se odluče zaokruživanjem opcija “za” ili “protiv”.

“Shodno članu 2. Zakona o referendumu, odluka donešena na njemu je obavezujuća. Datum održavanja referenduma utvrdiće se naknadno kada se stvore pravni i demokratski uslovi”, kaže se u odluci. 

Ukazuje se da su “izbori za Skupštinu Crne Gore, 16. oktobra prošle godine, bili nedemokratski i neregularni, zbog čega 39 poslanika bojkotuje njen rad.”

“Zbog toga je takav parlament nelegitiman i bez punog kapaciteta za donošenje važnih odluka kao što je o eventualnom učlanjenju u NATO savez”, kaže se u odluci narodnog sabora.

Skupštinsku odluku niko neće moći osporiti

Lider Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je ranije kako je odluka o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora “od najvećeg istorijskog značaja” za ovu balkansku državu, prenijele su agencije.

Ta odluka, koja treba biti donijeta 28. aprila na Cetinju, bit će u skladu s Ustavom i zakonima Crne Gore i niko je neće moći osporiti, rekao je on za na crnogorskoj TV Prva.

“Ubijeđen sam da ni obnova nezavisnosti 2006. godine ne bi mnogo značila da nismo ostvarili članstvo u NATO-u. Najbolji dokaz za to su susjedne zemlje koje nisu u stanju da definišu svoj strateški kurs razvoja”, kazao je Ðukanović i dodao kako je potpuno ispravna odluka da se o članstvu odluči u Skupštini, jer je to u skladu s Ustavom.

“Građani su odlučili, tako da mislim da je bespotrebno snebivanje o tome koliko će poslanika biti u sali kada se o tome bude glasalo. Nema nikakve sumnje da će odluka biti donesena na validan način, znamo kako Skupština funkcioniše”, dodao je lider DPS-a i bivši predsjednik i premijer Crne Gore.

Ruski sistem vrijednosti

Govoreći o dijelu opozicije koja se zalaže protiv NATO-a, a za članstvo u Evropskoj uniji, on je kazao kako je to samo “nevješta kamuflaža antievropskog stava”.

Đukanović je dodao kako prije svega misli na lidere “takozvane građanske opozicije”.

“Oni se opredjeljuju ne za evropski, nego za ruski sistem vrijednosti. Nemam nikakvih loših predrasuda prema Rusiji, naprotiv, ali nemam dilemu oko toga šta je uspješniji model”, rekao je on.

Izvor: Agencije