Opozicija skuplja potpise za opoziv Plenkovića

Hrvatski sabor, Sabor, Zastupnici
U opoziciji žele da se Vlada izjasni o Istanbulskoj konvenciji (EPA)

Dok najveća opozicijska stranka u Hrvatskoj, Socijaldemokratska partija (SDP), kreće u postupak opoziva hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zbog najnovijeg otkrića o ugovoru Agrokora s investicijskim fondovima o roll-up kreditu, Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje koje obilježavaju stanke zbog Agrokora.

Mostovca Nikolu Grmoju posebno je razljutila činjenica da predsjednik Sabora Gordan Jandroković u dnevni red sjednice neće uvrstiti njihov prijedlog izmjene odluke o povjerenstvu za Agrokor.

Prozvani Jandroković uzvraćao mu je da je takva njegova odluka sukladna Poslovniku.

Oglasio se i prozvani Plenković, poručivši da je SDP-ov zahtjev za njegovim opozivom “još jedna neuspješna inicijativa oporbe, protiv interesa hrvatskih građana, u trenucima kad treba stabilizirati hrvatsko gospodarstvo”.

SDP će zahtjev uputiti u saborsku proceduru

SDP traži i opoziv cijele Vlade, a tvrde da im je cilj dovesti premijera Plenkovića u Hrvatski sabor kako bi odgovorio na pitanja o aferi “Agrokor”.

Za to su, kako tvrde, prikupili 31 potpis zastupnika i uputit će ga u saborsku proceduru danas ili u ponedjeljak.

Po stavu SDP-ovih zastupnika, spomenuti ugovor o kreditu kojim se treba spasiti Agrokor razvlastio je Vladu i sudbinu hrvatskog gospodarstva stavio u ruke vjerovnika.

Uz opozicijske stranke, SDP očekuje podršku zastupnika nacionalnih manjina koji čine vladajuću većinu.

Za opoziv Vlade potrebni su glasovi 76 zastupnika, odnosno većine u Hrvatskom saboru.

Opozicija za smjenu Vlade

“HDZ je stvorio Ivicu Todorića i 200 bogatih obitelji. Želimo spriječiti da gledamo reprizu pretvorbe i privatizacije”, rekla je Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a.

“Kada dođe vrijeme glasanja za povjerenje premijeru Plenkoviću, sa svojih 15 ruku glasovat ćemo protiv. To nije sporno. Voljeli bismo da je SDP konzultirao ostatak oporbe”, dodao je Grmoja.

“Mi smo svi za to. Ovo vezanje ruku kojima je Vlada sami sebi zavezala ruke u i oko koncerna, ovi lešinari koji su to preuzeli, to je nacionalna veleizdaja”, smatra Krešo Beljak, saborski zastupnik Hrvatske seljačke stranke (HSS).

Ponovno se, putem bloga, oglasio i Ivica Todorić, koji je naveo da Vlada Hrvatske i izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak na sve načine pokušavaju umanjiti štetu nastalu objavom ugovora o roll-up kreditu.

“Iznose neistine i obmanjuju javnost paušalnim tumačenjima koja nemaju veze sa stvarnošću. Pritom nisu pokazali još strašniji ugovor o garanciji i zalogu Fondu iz Hong Konga u kojem se skriva sva veličina ove neviđene pljačke. Knighthead fondu, koji je bio klijent sadašnjeg pravnog savjetnika Agrokora Tina Doličkog, do sada je omogućen profit od 1,8 milijardi kuna. Kroz otkup obveznica i roll-up zaradili su 246 milijuna eura. Ovakvu zaradu omogućio im je Vladin Lex Agrokor i Ramljakovi ugovori kojima iz kompanije izvlače milijarde”, napisao je Todorić.

Potjernica za Todorićem

Hrvatsko je pravosuđe, prema neslužbenim podacima, izdalo crvenu tjeralicu za Ivicom Todorićem, koji mu je nedostupan od pokretanja istrage u slučaju “Agrokor” unatoč ranije raspisanoj tjeralici i izdanom europskom uhidbenom nalogu (EUN).

Prema neslužbenim podacima, u potrazi za Todorićem dosad je na snazi bila plava tjeralica, kojom se nalaže lociranje osumnjičenika, dok crvena tjeralica nalaže osumnjičenikovo uhićenje, javlja Hina.

Crvena tjeralica za Todorićem zasad nije vidljiva na Interpolovim internetskim stranicama, a, po nekim objašnjenjima, tjeralica postaje javna tek kad se iscrpe sve ostale mogućnosti.

Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante i 12-oro Agrokorovih menadžera te revizora pokrenuta je prošlog tjedna zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna (152 milijuna eura), pri čemu je istražni zatvor određen samo Ivici Todoriću.

Županijsko državno odvjetništvo u ponedjeljak je izdalo europski uhidbeni nalog za Ivicu Todorića.

Izvor: Al Jazeera i agencije