Opozicija: Sigurnosna situacija u RS-u izmakla kontroli

U Glamočanima su ubijeni banjalučki biznismen Slaviša Krunić, jedan od njegovih pratilaca Žarko Pavlović i napadač Željko Kovačević (Al Jazeera)

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatraju kako je sigurnosna situacija u tom bosanskohercegovačkom entitetu pogoršana, posebno nakon prošlosedmičnog ubistva policajca u Prijedoru te trostrukog ubistva u ponedjeljak navečer u Glamočanima kod Banje Luke.

U Glamočanima su ubijeni banjalučki biznismen Slaviša Krunić, jedan od njegovih pratilaca Žarko Pavlović i napadač Željko Kovačević, dok je Krunićev vozač ranjen i trenutno je u stabilnom stanju u Kliničkom centru u Banjoj Luci.

“Bezbjednosna situacija u RS-u nije pogoršana, već je izmakla kontroli. Nedopustivo je da policija ima neka saznanja, a da ne može zaštiti čovjeka kao što je Krunić. Vidjet ćete da postoje određene činjenice i saznanja, o kojima neću da pričam… Očigledno je da je Krunić bio, u najmanju ruku, neistomišljenik vlasti u RS-u”, ustvrdio je šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke u parlamentu RS-a Miladin Stanić.

On je rekao novinarima u Banjoj Luci kako ta stranka očekuje da se održi posebna sjednica Narodne skupštine RS-a u vezi sa stanjem sigurnosti u tom bh. entitetu, odnosno zadnjim, kako je rekao, nemilim događajima.

Zataškava li MUP RS-a zločine?

“Očekujemo da se odredi termin posebne sjednice Narodne skupštine, a ako toga ne bude, to znači da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a zataškava najteže zločine koji se dešavaju u RS-u”, kazao je Stanić i dodao kako bi u tom slučaju SDS našao način da bojkotira rad entitetskog parlamenta.

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa u parlamentu RS-a Perica Bundalo ističe kako će Narodna skupština RS-a u posljednjih šest mjeseci po drugi put raspravljati o stanju sigurnosti, što je pokazatelj da nešto u tom pogledu nije dobro.

“Ako se stvari ponavljaju, onda to znači da nisu dobre. Bojim se da ulazimo u period kada će ukupno bezbjednosna situacija biti opterećujuća po sve nas zajedno”, dodao je on.

Kolegij Narodne skupštine RS-a odlučio je u utorak da redovna sjednica bude nastavljena u srijedu, a prethodno bi se trebalo odlučiti o održavanju posebne sjednice parlamenta o sigurnosnom stanju u tom bh. entitetu.

Izvor: Agencije