Opozicija: Radikalna borba za izbore u Mostaru

Predstavnici opozicijskih stranaka – Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte BiH, Stranke za BiH te Hrvatske demokratske zajednice 1990 – ocijenili su u četvrtak u Mostaru kako žele održavanje izbora u tom gradu te da su spremni i na radikalne mjere.

Predsjednik Gradskog Odbora SDP-a Mostar Edin Zagorčić kazao je kako je i za opoziciju i građane nedopustivo da se izbori ne održe.

“Iz tih razloga poduzet ćemo radikalne mjere u smislu da izvršimo pritisak i na međunarodnu zajednicu i relevantne političke faktore u BiH kako bi se ovakva situacija prevladala”, naglasio je.

Napomenuo je kako su opozicijske stranke do sada dale svoj maksimalni doprinos da se iznađe rješenje za Mostar, od inicijative devet stranka, sudjelovanja u pregovorima, do sastanaka sa stranim diplomatima.

Građanska tribina

“Sada nam jedino ostaje da krenemo u daljnje političke aktivnosti i svim demokratskim sredstvima na jedan radikalan način, pokušamo dovesti do situacije da se u Mostaru ipak održe izbori”, kazao je Zagorčić.

Najavio je održavanje građanske tribine 18. augusta na kojoj bi se u razgovoru s građanima pokušalo iznaći zajedničko rješenje koje bi se zatim proslijedilo međunarodnih zajednici i svim relevantnim političkim faktorima u BiH.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Zoran Mikulić izjavio je kako bahatost vladajuće koalicije u odnosu prema građanskim pravima prevazilazi svaku mjeru te vrijeđa njihovu inteligenciju.

“Na tribini želimo vidjeti kakvo je raspoloženje građana prema neodržavanju izbora u Gradu i hoće li se građani tom problemu suprotstaviti letargijom, kao što su to činili do sada, ili će poduzeti konkretne mjere kojima će ostvariti svoje osnovno demokratsko pravo”, naglasio je Mikulić.

Ocijenio je kako je opozicija na najnedemokratskiji način eliminirana iz pregovora oko održavanja izbora u Mostaru. Zbog toga je zatražio odgovornost vladajućih struktura te pozvao građane da ih kazne i u ostalim općinama u BiH na predstojećim izborima, kako bi se pokazalo jedinstvo građana i kako bi vladajući snosili odgovornost za svoje bahato ponašanje.

Predsjednik GO HDZ-a 1990 Zdravko Ćorić pozvao je građane da dođu na najavljenu tribinu te time kažu kako su zaslužili da budu birani i da biraju.

Poziv građanima, nevladinim organizacijama i političkim subjektima uputio je i predsjednik Gradskog savjeta Mostar SBiH Mirsad Kuko.

‘Nedemokratska vlast’

Po njegovim riječima, održavanje izbora vladajućim stranka nije u interesu, jer ovako vladaju bez demokratske kontrole, odnosno zakonodavne vlasti.

S njim se slaže i predsjednik GO DF-a Mostar Mahmut Trčalo, koji također smatra kako je očito da ovakva situacija u Gradu nekima odgovara zbog čega nije došlo ni do dogovora oko iznalaženja rješenja za održavanje izbora.

Predsjednik Prve mostarske partije Semir Drljević, čija je stranka osnovana prije dvije i pol godine te još nijednom nije imala prigodu izaći na izbore, kaže kako su izbori u Mostaru neophodni te da za njihovo neodržavanje odgovornost snosi i međunarodna zajednica.

“Želimo odgovornu upravu, a ne vladare”, rekao je.

Lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. godine. Od tada nema ni Gradskog vijeća, a da bi se novo uopće i izabralo, mora se provesti presuda Ustavnog suda BiH iz 2011. godine i održati izbori.

Čelnici tri vladajuće stranke u Federaciji Bosne i Hercegovine, SDA, SBB BiH i HDZ BiH, ni nakon brojnih sastanaka nisu postigli saglasnost oko mogućeg rješenja za deblokiranje izbornog procesa u Mostaru.

Pitanje Mostara je rješavano u Daytonu, prijelazna rješenja nudio je nekadašnji evropski administrator grada Mostara Hans Koschnick, Statut nametnuo Visoki predstavnik i konačno presudio Ustavni Sud BIH.

Izvor: Al Jazeera i agencije