Opozicija protiv imena Makedonije, EU i susjedi pozdravljaju odluku

Dogovorom Zorana Zaeva i Alexisa Tsiprasa Makedoniji se otvara evropska perspektiva (EPA)

Dok su Europska unija i susjedne države pozdravile dogovor Skoplja i Atene o imenu Makedonije – koja bi se ubuduće trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija – opozicija u dvije države protivi se takvom sporazumu.

Čelnik vodeće makedonske opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski zatražio je od premijera Zorana Zaeva da mu dostavi dogovor s Grčkom o rješavanju spora oko imena.

Po njegovim riječima, “takav dogovor predstavlja prihvaćanje svih grčkih stavova”, javila je agencija MIA.

“Ako je Zaev prihvatio promjenu Ustava te unutarnju i vanjsku upotrebu novog imena, onda je to kapitulacija Zaeva. Time je pokazao nestabilnost, nedostojanstvenost i kontinuiranu promjenljivost vlastitih stavova”, smatra Mickoski.

Grčka opozicija dogovor smatra lošim

Podsjeća kako je Zaev na početku bio protiv promjene Ustava, ali da je poslije prihvatio i geografsku odrednicu, i reviziju Ustava.

“Zaev je prošvercao rješenje, prikazujući novi naziv ‘Republika Severna Makedonija’ kao epohalno rješenje”, kaže Mickoski.

Za čelnika grčke stranke Nova demokracija Kyriakosa Mitsotakisa dogovor koji je postigao premijer Alexis Tsipras sa svojim makedonskim kolegom Zaevim je “loš”.

“Tsipras nema političku legitimnost da obaveže ovu državu potpisivanjem dogovora koji nema podršku njegove vlade”, rekao je Mitsotakis.

Smatra i kako je dogovor protivan onome što većina Grka želi, prenose grčki mediji.

“Neki ljudi to ne razumiju ili, što je još gore, ne žele razumjeti”, rekao je Mitsotakis te najavio da će se požaliti grčkom predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu.

Rama: Balkan je bolje mjesto

No, susjedne države pozdravile su dogovor Skoplja i Atene.

“Dogovor otvara put prema europskim i euroatlanskim integracijama našeg susjeda. Ovo je prava prilika da država napreduje i započne pregovore o pristupanju Europskoj uniji do kraja predsjedništva Bugarske nad EU”, poručili su iz Sofije.

Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske poručuje kako “novo ime ne bi trebalo biti razmatrano kao razlog za mijenjanje granica, jezika, kulture, povijesti i identiteta”.

Albanski premijer Edi Rama napisao je na Twitteru da su “progresivni lideri susjednih država ispisali povijest i pokazali EU i svijetu kako vizija i spremnost da se prevaziđe prošlost mogu naći mjesto u budućnosti i tamo gdje se čini da je nema”.

“Skidam kapu Tsiprasu i Zaevu. Balkan je danas bolje mjesto zahvaljujući obojici”, zaključio je Rama.

Uskoro otvaranje pregovora s EU-om

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Matthew Niemitz, zadužen za pregovore Skoplja i Atene, dogovor o imenu Makedonije nazvao je “uzajamno korisnim rješenjem za regiju”.

Vjeruje da će sporazum “dovesti do razdoblja jačanja odnosa između dva naroda”.

I visoki dužnosnici Europske unije čestitali su premijerima Grčke i Makedonije na riješenosti i liderstvu u postizanju “povijesnog sporazuma” o imenu Makedonije, uz ocjenu da to pridonosi “preobražaju cijele jugoistočne Europe”.

“Zajedno, moramo sada dobro iskoristiti prozor mogućnosti koji je širom otvoren kako bismo ispratili i učvrstili vjetrove mira i suradnje u cjelokupnoj regiji. Europska perspektiva Zapadnog Balkana, nedavno potvrđena na summitu u Sofiji, ostaje najmoćnija stabilizirajuća snaga regije. Imamo interes i odgovornost da to dobro iskoristimo. To je bio i ključan poticaj za ovaj sporazum”, poručili su u zajedničkom priopćenju visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn.

Oboje se raduju da Vijeće EU odobri njihovu preporuku od 17. travnja o otvaranju pristupnih pregovora s Makedonijom u lipnju.

Kompromisno rješenje

I predsjednik Europskog vijeće Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije na postignutom sporazumu, poručivši Zaevu i Tsiprasu kako su “učinili da nemoguće postane moguće”.

Ime “Sjeverna Makedonija” je kompromisno rješenje koje su Atena i Skoplje postigli nakon 27 godina dugog spora o nazivu Makedonija koji je bivšu jugoslavensku republiku spriječavao da postane članica zapadnih institucija.

Grčka će nakon postizanja sporazuma prestati blokirati ulazak Makedonije u NATO i stvaranja prepreka članstvu u Europskoj uniji. 

Izvor: Agencije