Oglasi

Opozicija protiv dogovora Dačića i Thacija

U Prištini i Beogradu vladajuće koalicije podržavaju razgovore premijera Kosova i Srbije, opozicija se ne slaže.

Provođenje dosadašnjih sporazuma, početak integrirane kontrole na dva administrativna prelaza između Srbije i Kosova te novi razgovori - zaključci su drugog susreta premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hashima Thacija u Briselu u srijedu navečer, kojem je prisustvovala i visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Dvojica premijera su, kako je navela visoka predstavnica EU-a, u otvorenom i iskrenom razgovoru, razmotrili različite teme koje se odnose na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Dačić je uvjeren da je na sastanku učinjen korak naprijed, istakao je kako je Srbija spremna razgovarati o konačnom rješenju za Kosovo, ali ponavlja da priznanje jednostrano proglašene neovisnosti Kosova ne dolazi u obzir.

Premijer Kosova insistirao je na prestanku dosadašnjeg finansiranja, kako je kazao, paralelnih srpskih institucija na Kosovu.

Ashton i Dačić su poslije sastanka kazali kako bi u nastavku dijaloga na dnevni red moglo doći pitanje paralelizma institucija na Kosovu.

"Raspravljali smo o transparentnosti fondova kojima Srbija snabdijeva kosovske Srbe. Razgovarali smo o zaštiti kulturnog i religijskog naslijeđa Srba na Kosovu. Obje strane saglasile su se da zajednička tehnička grupa pripremi studiju izvodljivosti o izgradnji autoputa Niš - Priština", rekla je Ashton.

'Dačić bez mandata'

"Spremni smo da razgovaramo i o svim tim pitanjima dalje, samo ne o ukidanju institucija. Jesmo da se reši pitanje paralalizma institucija, odnosno kako da dođemo do dogovora da te institucije bude prihvatljive za sve strane", kazao je Dačić.

"Sastanak je bio konstruktivan, bila je suštinska debata, koju je predvodila Catherine Ashton. Na početku smo razgovarali o neophodnosti provedbe svih tehničkih sporazuma, a posebno procesa provedbe Sporazuma o integriranom upravljanju granicama na svim granicama između Kosova i Srbije - to je vitalan proces za Kosovo. Bilo je riječi o regionalnoj saradnji i neophodnosti da se sazna za sudbinu nestalih osoba", rekao je Thaci.

"Postoji saglasnost da tokom decembra počne provedba sporazuma koji su postignuti do sada, a posebno Sporazuma o integriranom upravljanju granicama. Sve tehničke ekipe koje su do sada radile, radit će još više kako bi ovi sastanci dali i primijenili rezultate na terenu", dodao je on.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Srbiji gotovo svi pozdravljaju, navodeći da je napravljen pomak u odnosima, uz ocjenu da je najvažniji dogovor da neće biti nikakvih jednostranih akcija na Kosovu.

Ipak, zastupnici opozicije protive se nastavku razgovora, jer premijer Srbije, kako kažu, nema mandat voditi pregovore bez platforme za dijalog, koju prethodno treba usvojiti Skupština Srbije.

Za vladajuću koaliciju, večerom u Briselu stvorena je povoljna situacija, u kojoj Srbija može izvući korist, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.

"Treba reći da se direktan dijalog između Beograda i Prištine zahuktava i da će postati konstanta, što je uspeh, jer dijalogom se jedino može pronaći rešenje", izjavio je Milovan Drecun, predsjednik Skupštinskog odbora za Kosovo.

Kako vide u Beogradu, najvažnije je da je dogovoreno da na terenu ne bude jednostranih nasilnih akcija i da, kako to vide u vladajućoj koaliciji, neće biti rasformirane srpske institucije na sjeveru Kosova.

Upravljanje prelazima

"Imamo jednu sada povoljnu situaciju koja će se odvijati", kaže Drecun.

S druge strane, u opoziciji ne gledaju pozitivno na susret Dačića i Thacija. Najveći problem je u tome što premijer Srbije u Brisel nije otišao s odobrenjem Skupštine, niti s usvojenom platformom za pregovore.

"Ono što je premijer uradio je to da je otišao na razgovore sa čovekom koji se pokazao kao neprijetelj Srbije, a nije dobio mandat ni od Skupštine na te pregovore da ide", rekla je Sanda Rašković Ivić iz Demokratske stranke Srbije (DSS).

Oliver Ivanović, koji je u prethodnoj vladi bio državni sekretar za Kosovo i koji živi u Kosovskoj Mitrovici, razgovore dva premijera vidi kao pokušaj normalizacije uslova za život na Kosovu. Ipak, brine ga upravljanje prelazima.

"Ako bi se sporazum primenio na prelazima Jarinje i Brnjak u ovoj fazi, mislim da bi se potpuno obesmislila priča o statusu severa i onda Albanci ne bi imali nijedan razlog da se upuštaju u razmatranje neke druge opcije. To je pogubno, jer je ovo možda jedina prilika da se pitanje severe jednom i za duže vreme definiše", tvrdi Ivanović.

Iako, prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja, građani Srbije Albance vide kao jednu od nacija koja im najviše ugrožava bezbjednost, smatraju da se pregovori moraju odvijati.

Naredni sastanak u decembru

"Premijer Srbije bi na sledeći sastanak trebalo da ode početkom decembra, do kada bi i Skupština Srbije trebalo da usvoji platformu o pregovorima o statusu Kosova", izvještava Subotić.

Dijalog koji je počeo 19. oktobra u Briselu do sada je na Kosovu izazvao brojne proteste. O reakcijama nakon drugog sastanka u srijedu u Briselu između dva premijera izvještava iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Aktivisti Pokreta Samoopredjeljenje ponovo se protive dijalogu između Prištine i Beograda.

Na ulicama su postavljani posteri na kojima piše da ovaj dijalog, ustvari, vodi ka integriranom upravljanju Kosova sa srpskom žandarmerijom na sjeveru.

Na redovnom zasjedanju Skupštine Kosova poslanici iz redova Samoopredeljenja oštro su kritizirali Vladu.

"Ovog puta Thaci je večerao s Miloševićevim mlađim bratom, da se dogovori oko jednog dijela teritorije Kosova. Svaki dan nam ova Vlada dokazuje da su se već dogovorili o autonomiji za sjever. Više se ne bavi time kako će sačuvati sjever, nego kako da javnosti obrazloži budući kompromis", tvrdi Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Poslanici Samoopredjeljenja optužili su ostale opozicione stranke za pasivnost, nazvavši njihovo neprotivljenje dijalogu sramnim.

Odlučit će Skupština

Vodeća stranka opozicije, Demokratski savez Kosova (DSK), odgovora kako u ovom dijalogu postoje crvene linije koje se ne mogu preći.

"Ne može se pričati o suverenitetu i teritorijalnom integritetu, a ni o unutrašnjem ustavnom uređenju. Na kraju ovog procesa Skupština će odlučiti o svakoj eventualnoj odluci", kazao je Ismet Beqiri iz DSK-a.

Jedna od glavnih tema razgovora dva premijera bilo je provođenje već postignutih dogovora. Jedan od njih, nazvan Sporazum o integriranom upravljanju granicama, za Thacija je prioritet.

"Odgovorit će na pitanje da li je moguće provoditi i djelo ovog sporazuma na sjeveru Kosova", kaže analitičar Nexhmedin Spahiju.

Sporazum o integriranom upravljanju granicama je naišao na veliko protivljenje srpskog stanovništva na sjeveru Kosova.

"Premijer Thaci rekao je u srijedu navečer da se s premijerom Srbije složio da se ovaj sporazum u skorijoj budućnosti počne provoditi. U tom slučaju, kosovski i srpski carinici bi trebali raditi pod istim krovom", izvještava Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.