Opozicija poručila da Albaniji treba antimafijaška vlada

Lluzim basha, Albanija, Prosvjed, Protest
Ilulzim Basha je govorio pred demonstrantima kojih je, ovisno o izvoru procjena, bilo od 10.000 do 300.000 (EPA)

U Tirani je u subotu održan prosvjed albanske oporbe, s kojega je lider Demokratske stranke Albanije Lulzim Basha poručio premijeru Ediju Rami da treba otići s vlasti, zajedno s “nelegalnom Vladom” koju vodi, a da na čelo zemlje treba doći “antimafijaška vlada”.

Prema procjenama lokalnih medija, na mitingu, koji je okončan mirno, nakon govora oporbenih čelnika, bilo je blizu 10.000 ljudi, oporbene stranke tvrde da je bilo između 200.000 i 300.000 prosvjednika, a policija je odbila iznijeti procjene.

“U ime vas, u ime svih Albanaca i oporbe, tražimo da Edi Rama i njegova nelegalna Vlada odu”, rekao je Basha, kako prenosi Tanjug.

On je pozvao na uspostavljanje “antimafijaške vlade, koja će se boriti protiv organiziranog kriminala, pokrenuti dalje pravosudnu reformu u skladu s Ustavom i pripremiti [zemlju] za održavanje slobodnih i pravednih izbora”.

Policija pod punom spremom

Veći dio Tirane u subotu je bio blokiran, nakon što su oporbeni demokrati najavili da će prosvjed trajati blizu četiri sata.

Skup je osiguravalo više od 1.500 policajaca, veći dio policijskih snaga je bio pod punom opremom za razbijanje prosvjeda, a bile su primjetne također pojačane kontrole kao i vodeni topovi na ulicama.

Basha je ranije priopćio da su nezadovoljstvo trenutačnom situacijom u zemlji kao i povezanost države s organiziranim kriminalom glavni razlog za mirne prosvjede.

Veleposlanstvo SAD-a u Tirani izdalo je priopćenje u kojem je preporučilo da se izbjegava ruta prosvjeda, kao i zadržavanje na većini trgova u gradu.

Izvor: Agencije