Opozicija osvojila predsjedničke izbore na Maldivima

Solih, popularno zvan Ibu, proglasio je pobjedu te pozvao Yameena da prizna poraz (EPA)

Vođa opozicije na Maldivima, Ibrahim Mohamed Solih, pobijedio je na predsjedničkim izborima, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Maldiva na Twitteru u ponedjeljak.

Iz Ministarstva se pozivaju na privremene brojke koje je objavila izborna komisija, prema kojima je Solih na izborima u nedjelju osvojio 16,7 posto više glasova od trenutno vladajućeg Abdulla Yameena, prenosi Hina.

“Izbori su protekli mirno, bez incidenata,” izjavili su iz Ministarstva vanjskih poslova. “Nisu zabilježene veće nepravilnosti prilikom prebrojavanja glasova, što će utjecati na izborne rezultate.”

Yameen je kritiziran za zatvaranje neistomišljenika na Maldivima, zemlji popularnoj među turistima te strateški ključnoj u borbi za nadmoć između Indije i Kine.

Izborna komisija navodi kako se 89,2 posto birača odazvalo izborima te dodaje kako će službeni rezultati biti objavljeni 30. septembra.

‘Jasna poruka’

Solih, popularno zvan Ibu, proglasio je pobjedu te pozvao Yameena da prizna poraz.

“Poruka je jasna i glasna. Stanovnici Maldiva žele promjenu, mir i pravdu,” rekao je Solih reporterima u Maleu. “Apeliram na predsjednika Yameena da prihvati volju naroda te da započne s primopredajom vlasti kao što Ustav nalaže,” dodao je.

Ibrahim Shihab, glasnogovornik Ureda predsjednika, odbio je za Reuters komentirati rezultate izbora.

Indijski su mediji prenijeli izjavu maldivskog ambasadora u Indiji, prema kojoj će Ibu preuzeti predsjedničku ulogu 17. novembra, nakon završetka Yameenovog petogodišnjeg mandata.

Izvor: Agencije