Oglasi

Opozicija optužuje vlast RS-a da donosi opasne odluke

Narodna skupština ovog bosanskohercegovačkog entiteta uvela je vanredno stanje zbog korona virusa.

Šta se mijenja uvođenjem vanrednog stanja u RS-u?

Narodna skupština Republike Srpske ja u subotu, na posebnoj 12. sjednici u Banjoj Luci, usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji oog bosanskohercegovačkog entiteta, zbog epidemiološke situacije nastale uslijed širenja korona virusa 2019-nCoV, saopćeno je iz entitetskog parlamenta.

Opozicija je bila suzdržana prilikom glasanja, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Navedeno je da je odluka donesena na osnovu Amandmana CVII na Član 70. Stav 3. Ustava RR-a, u kojem je propisano da Narodna skupština RS-a, u skladu s Ustavom i zakonom, proglašava vanredno stanje za RS ili dio RS-a u slučaju ugrožavanja sigurnosti, uslijed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcioniranja ustavnih organa RS-a.

Cvijanović: Proglašenje vanrednog stanja ne znači suspenziju demokratije

Sjednici su prisustvovali predsjednica RS-a Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković te ministri u Vladi RS-a.

Na početku zasjedanja Narodna skupština RS-a je većinom glasova narodnih zastupnika odlučila da sjednica bude zatvorena za javnost.

U RS-u su do sada zabilježena 162 slučaja zaraze korona virusom.

'Besmislena, suluda i opasna odluka'

Iz opozicionih stranaka su kritizirali odluku vladajuće većine da proglasi vanredno stanje te činjenicu da su to učinili iza zatvorenih vrata, uskrativši javnosti pravo da zna šta su tačni razlozi zbog kojih se ovakva mjera bez presedana uvodi.

Neki od zastupnika odlučili su bojkotirati sjednicu, ocijenivši kako je uvođenje vanrednog stanja u sadašnjim okolnostima "besmislena, suluda i opasna odluka".

"Ništa ne mogu dodatno učiniti što nisu već radili do sada. sve mjere su preduzete. Cilj je da se ponizi Narodna skupština RS-a, kao jedina koja još nije pod apsolutnom kontrolom jednog čovjeka i režima", izjavio je uoči sjednice zastupnik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.