Opozicija: Napadi na Idlib, Assad krši dogovor iz Sočija

U Sočiju je dogovoreno uspostavljanje demilitarizirane zone u provinciji Idlib (EPA)

Pripadnici opozicije tvrde kako su snage sirijskog režima i njihovi saveznici nastavili napade na zonu Idlib, uprkos sporazuma o primirju, postignutom u Sočiju.

“Snage Assadovog režima nastavljaju izvoditi zračne napade na Idlib i Hamu”, rekao je Naji Mustafa, glasnogovornik opozicionog Fronta narodnog oslobođenja, prenosi Anadolija.

Dodao je kako su režimske snage kasno u nedjelju napale i kontrolni punkt opozicije u mjestu Masasis, u Hami.

“U napadu su poginula tri vojnika opozicije, a četiri su ranjena”, pojasnio je Mustafa. Istakao je kako pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada konstantno krše dogovor iz Sočija.

Glasnogovornik tvrdi kako Assadov režim nastavlja raspoređivati vojne snage nedaleko od Idliba.

“To su napadi na niz mjesta među kojima su Um Halahil, Cercenaz, Khan Shaykhun, na periferiji Idliba kao i distrikt Rashideen u Halepu, Al-Ghab u Hami i planina Turkmen u Latakiji”, dodao je.

Demilitarilizrana zona

Nakon sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina 17. septembra u Sočiju, dvije strane su dogovorile uspostavljanje demilitarizirane zone u provinciji Idlib, u Siriji.

Prema dogovoru, opozicione grupe u Idlibu će nastaviti biti prisutne u područjima u kojima se nalaze i sada, a Rusija i Turska će organizirati zajedničke patrole kako bi spriječile eventualne sukobe.

Ministarstvo odbrane Turske 10. oktobra je saopćilo kako su sirijska opozicija i druge antirežimske grupe završile povlačenje teškog naoružanja iz demilitarilizrane zone u Idlibu.

Od 17. septembra kada je potpisan dogovor u Sočiju, u napadu režimskih snaga u Idlibu poginula su 33 civila.

Izvor: Agencije