Opozicija na protestu u Beogradu dala rok od šest dana za ispunjenje tri zahtjeva

Protesti u Beogradu održavaju se svake subote već četiri mjeseca (Al Jazeera)

Protest “Svi kao jedan – Jedan od pet miliona”, završen je u subotu uveče u Beogradu, ispred Skupštine Srbije gde je i počeo, davanjem roka vlastima od šest dana da ispune tri zahteva.

Građanima koji su se okupili na mitingu koji je organizovala opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju, pročitani su i zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uredjivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Navedeno je da sastav REM-a mora biti “na ravnopravnim osnovama” po broju predstavnika vlasti i opozicije.

“Uslov je i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS i RTV koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti koje bi delegirala vlast i opozicja”, navodi se.

Pročitano je da su predstavnici protesta “Jedan od pet miliona” spremni za razgovor sa nadležnim organima i da će u narednim danima delegirati predstavnike za sve tri predložene radne grupe.

“Za pokretanje dijaloga odredili smo ne samo predstavnike opozicionih stranaka, već i predstavnike sturkovnih udruženja”, poručeno je sa skupa, uz napomenu da će se, ako zahtevi ne budu ispunjeni u datom roku, ponovo okupiti sedmog dana na istom mestu.

Lutovac: Vučić vlada uz najmanje tri laži

U završnom delu skupa, koji je počeo popodne ispred Skupštine Srbije obraćanjem nekoliko javnih ličnosti, a nastavio se protestnom šetnjom do Vlade Srbije, pa preko Trga Slavija nazad do parlamenta, govorili su predsednici stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju, koji su poručili da će borba biti nastavljena sve dok Srbija ne bude slobodna.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kazao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vlada uz najmanje tri laži, a to su, kako je rekao, lažan patriotizam, lažni ekonomski uspesi i laži o opoziciji i građanima.

Predsedavajući Saveza za Srbiju i lider Dveri Boško Obradović ponovio je okupljenima na protestu ispred Skupštine Srbije da opozicija traži slobodne medije i izbore i poručio da neće odustati dok Srbija ne bude slobodna.

Stefanović: Zahtjevi protesta smiješni

Nakon završetka skupa, javnosti se obratio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je političke poruke i zahteve sa protesta ocenio kao smešne.

“Što se tiče političkih poruka, predsednik (Aleksandar Vučić) će se izjasniti, kao i stranački organi Srpske napredne stranke i drugih stranaka. Ja ne želim nekoga da uvredim, ali ti zahtevi su smešni. To nema neko utemeljenje ni u snazi ni u realnosti niti u bilo čemu drugom”, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

On je ponovio raniju procenu policije da je na mitingu bilo između 7.300 i 7.500 ljudi, ali i demantovao tvrdnje da je policija sprečavala autobuse, kombije i slično da dođu u Beogradu gde se održava protest opozicije.

Agencija Beta navodi da je prostor ispred Skupštine Srbije bio u potpunosti ispunjen od fontane na Trgu Nikole Pašića do Glavne pošte.

Ispunjen je bio i početak Bulevara kralja Aleksandra, kao i Ulica kneza Miloša u visini Pionirskog parka, a bilo je okupljenih i u samom parku.

Stefanović je rekao i da je oko 700 autobusa na redovnim linijama tokom dana došlo u Beograd i dodao da nijedan voz nije zastao niti usporio, tako da je železnički saobaćaj tekao perfektno, naveo je ministar.

Otkazivanje autoprevoznika

Pojedini lideri Saveza za Srbiju danima su upozoravali da autoprevoznici iz unutrašnjosti Srbije otkazuju prevoz do Beograda.

Lider Dveri Boško Obradović na Twitteru je objavio da su ukinute i „redovne autobuske linije za Beograd do 17 časova“, kao i da je policija tokom noći „upala kod preostalih autoprevoznika koji su dali autobuse i kombije i svi su otkazali zakupljene prevoze“.

I na društvenim mrežama se moglo pročitati da autobusi ka Beogradu ne idu po uobičajenom redu vožnje. Tako je na primer prevoznik iz Pančeva na šalteru objavio saopštenje da je ove subote međugradski saobraćaj redukovan zbog nedovoljne količine goriva i izvršilaca. 

Čupić: Srbija nema budućnost sa Vučićem

Skup je počeo oko 15.20 a prvi su govorili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, bivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević, novinar Srđan Škoro, glumac i lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, dramski pisac Siniša Kovačević i drugi.

Obraćajući se okupljenim građanima profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je uzurpirao vlast u državi i vladavinu prava pretvorio u ličnu samovolju.

“U svoje ruke je uzeo svu izvršnu i zakonodavnu vast, mimo zakonom propisanih dužnosti i ovlašćenja. Krenuo je da pokori i osvoji sudsku vlast, koja uvek treba da ostane nezavisna. A nema života bez prava i pravde”, rekao je Čupić na skupu “Jedan od pet miliona” ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda.

On je naveo da, iako je Vučić pokrenuo kampanju pod nazivom “Budućnost Srbije”, država Srbija nema nikakvu budućnost sa njim.

Ivošević: Vučić prigrabio moć predsednika države i Vlade

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević rekao je na protestu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svu vlast podredio svojoj volji i “prigrabio moć predsednika države, Vlade”.

“Kad poltičar sam sjaše sa konja i uzjaše magarca čini to sa odredjenim ciljem. Sada je sasvim jasno da je preuzimajući funkciju predsednika države bio rešen da zadži moć ravnu moći predsednika Vlade”, rekao je Ivošević.

Prema rečima Ivoševića, Vučić učestvuje u vršenju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti jer najavljuje donošenje zakona, promenu državnih granica, iako je to posao Skupštine Srbije.

On je poručio da kada nema vladavine prava nema ni pravne države i Vučića optužio za “izborne mahinacije, korupciju, stanje u medijima, lažne diplome, odliv mozgova, bespravne gradnje i bespravno rušenje, partijsko zapošljavanje i suzbijanje slobodne misli”.

Trifunović: Mi 27 godina na ulici branimo svoje dostojanstvo

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana glumac Sergej Trifunović izjavio je da je “tužan momenat” to što je posle 20 godina opet na protestu protiv vlasti i poručio okupljenima u Beogradu da ne očekuju rezultate danas ili sutra, te da će ih možda biti tek za dve godine.

“Mi 27 godina na ulici branimo svoje dostojanstvo, pokušavamo na ulici da stvorimo svoju državu, jer oni očigledno ne znaju šta je to država i šta je narod”, rekao je Trifunović.

“Ovo će ovde da stane, to vam ja obećavam, ovo je poslednja ulica”, poručio je on.

Prema njegovim rečima, prvi i osnovni zadatak okupljenih na protestu je da prošire talas slobode i da promene poznanike koji su nepoverljivi.

On je kazao da će se “do krvi” boriti za lustraciju, te da svako ko sedne u “istu sobu sa bio kojim činiocem ove vlasti za mene je naveći neprijatelj od tog trenutka”.

Kovačević: Borba za čast i obraz Srbije

“Nema kompromisa, nema Rasima Ljajića, Čedomira Jovanovića, Ivice Dačića, Nenada Čanka, nema, više vas neće btiti, nestaćete kao drek na vetru ja vam to obećavam”, poručio je Trifunović.

Dramski pisac Siniša Kovačević ocenio je danas, na skupu “Jedan od pet miliona” ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, da je u toku borba koja se ne sme i ne može izgubiti jer je reč o borbi za čast i obraz Srbije.

“Podignite zastave. Sa tim zastavama i sa ovakvim ljudima ne bojte se ničega. Sada ste dobili lekciju iz života, iz hrabrosti, iz čestitosti i neustrašivosti. Ako se jedan drugi neustrašljivac sada pojavi i počne da viče na vas, ne bojte se. Bežite samo ako pokuša da bude duhovit”, rekao je on.

Kovačević je dodao da kolektivno ludilo koje je zavladalo mora da se leči potrebom da se za Srbiju živi i da svako otadžbini ponudi ono najbolje što ima.

Traže od Vučića da saopšti plan za Kosovo

Pročitano je pismo organizatora protesta “Jedan od pet miliona” u kome se traži od Vučića da saopšti svoj plan za Kosovo.

“Mi smo adresa, ne Brisel, ne Vašington, ne Moskva, ne Berlin, ne Priština, sa nama pričaš o tome”, navodi se u pismu.

U pismu je upitano zašto takse za uvoz srpske robe uvodi Vlada Kosova u kojoj sede “tri Vučićeva ministra”.

“Vučiću, instalirao si svoje kriminalce koje nazivaš zaštitnicima Srba, one od kojih pošteni Srbi beže i stide se”, navodi se.

Na protestni miting u Beogradu došli su građani iz raznih dijelova Srbije

Uoči mitinga, lideri Saveza za Srbiju apelovali su prethodno na građane da mirno izraze svoje nezadovoljstvo prema “režimu” Srpske napredne stranke, ali i pozvali ljude iz cele Srbije da dođu u prestonicu na miting.

S druge strane, dan ranije predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da policija nikog neće sprečavati da dođe u Beograd.

On je u subotu ujutro, gostujući na televiziji Pink, rekao da je “gotovo siguran” da će protest opozicije u Beogradu proteći u miru.

Prema njegovim rečima opozicija može da postavi tri-četiri šatora, maltretira Beograđane i prlja Beograd.

Brnabić: Loša atmosfera u društvu

Poslanici vladajuće Srpske napredne stranke, kako su Tanjugu rekli u poslaničkom klubu, noć su proveli u zdanju Skupštine Srbije, kako ne bi dozvolili eventualni pokušaj opozicije da nasiljem promeni izbornu volju građana.

Na društvenim mrežama objavljivani su snimci većeg broja policajaca koji ulaze u zgradu parlamenta ili stoje ispred nje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je uoči protesta izjavila da joj se ne dopada atmosfera u društvu i za takvo stanje je optužila opozicioni Savez za Srbiju koji je, kako je rekla, manjina u društvu.

Brnabić je za televiziju Prva kazala da u Srbiji postoje dve strane koju čini 90 odsto društva naspram 10 odsto i dodala da je “OK da se protestuje”.

Prvi protest protiv aktuelne vlasti održan je krajem novembra u Kruševcu zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktivista Levice, posle čega je sledeći protest održan 8. decembra u Beogradu gde se od tada održava svake subote.

Protesti su se proširili i na druge gradove i opštine širom Srbije i održavaju se pod sloganom “Jedan od pet miliona” koji je nastao zbog izjave predsednika Srbije Aleksadra Vučića date na početku protesta da neće ispuniti ni jedan zahtev makar ih na ulice izašlo i pet miliona.

Među zahtevima su oslobađanje medija, fer i pošteni izbori, ostavke državnog vrha i otkrivanje počinioca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Izvor: Agencije