Opozicija: Gruevski uzimao proviziju

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije objavio je nove snimke navodnih telefonskih razgovora premijera Nikole Gruevskog i ministara iz makedonske vlade u kojima se, prema tvrdnjama opozicije, čuje kako premijer dogovara procente i provizije u milionima eura u poslovima gradnje dionice željezničke pruge i dvije autoceste.

U dijelu razgovora se, navodno, čuje kako premijer Gruevski pogoduje određenim kompanijama u dobijanju tendera i insistira od najbližih saradnika da svjesno krše zakone zbog njegovih ciljeva i interesa, kaže opozicija.

Tvrde i kako je premijer Gruevski od kineske kompanije koja gradi dvije dionice autoceste u Makedoniji i sa kojom je posao dogovoren bez tendera, u četiri oka, tražio proviziju u iznosu od 25 miliona eura.

“Uslovi su pet posto od projekta ili između 15 i 18 miliona eura provizije i to samo od autoputa Kičevo – Ohrid. Od oba autoputa zajedno, kako sam Gruevski kaže u razgovorima, na isti način i pod istim uslovima, više od 25 miliona eura”, ukazuje Zoran Zaev iz SDSM-a.

Najavljeni razgovori opozicije i vlasti

Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska javlja kako se dvije trećine danas objavljenih razgovora odnose na dogovaranje poslova između Vlade Makedonije i jedne kineske kompanije o izgradnji dvije dionice autoputa u ukupnoj vrijednosti od 580 miliona eura, koji su navodno dogovoreni u četiri oka i bez raspisivanja tendera.

“Najveći deo razgovora odnosi se na deonicu autoputa između Ohrida i Kičeva koji je trebao da košta 270 miliona eura, ali je ona u finalnom dogovoru skuplja i košta 373 miliona eura, pa se postavlja pitanje zašto je taj posao toliko poskupeo”, javlja Smilevska.

U razgovoru se navodno čuje da premijer dogovara koliki procenat provizije da ministar za transport i veze, kao glavni pregovarač, traži od Kineza, uz napomenu kako se poslovi izgradnje finansiraju kreditom jedne kineske banke.

Najavljeno je i kako će, u pokušaju rješavanja ove krize, predstavnici vlasti i opozicije u ponedjeljak, pod pokroviteljstvom Europarlamenta u Bruxellesu sjesti za isti sto.

Konferencija za medije opozicije bila je četrnaesta po redu na kojoj, kako kažu, otkrivaju istinu o Makedoniji.

Izvor: Al Jazeera