Oglasi

Opozicija: BIA će biti podređena SNS-u

Nekadašnji ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić imenovan je na čelo Bezbjednosno informativne agencije.
Prošle godine Skupština Srbije jednoglasno je razriješila Gašića funkcije ministra odbraneReuters - Ilustracija

Opozicija u Srbiji oštro je osudila odluku premijera Aleksandra Vučića da na čelo Bezbjednosno informativne agencije imenuje smijenjenog ministra odbrane Bratislava Gašića.

Vučić je rekao da Gašić da "on ima mnogo kvaliteta i da ne treba sumnjati u njegovu lojalnost državi Srbiji".

Šef poslaničke grupe "Dosta je bilo" Saša Radulović poručio je da Gašić nema kvalifikacije da bude direktor BIA-e i dodao da na tom mjestu treba biti vrhunski državni službenik, a ne partijski kadar.

Povodom najave imenovanja Gašića, Radulović je kazao da se ide iz jedne apsurdne situacije u drugu, ocjenjujući da se predsjednik Vlade i Srpske napredne stranke "poigrava" sa građanima.

“Ako se to ispostavi da je tačno, a ono što smo videli do sada jeste tačno, gde smo dobili 'vazduplohova' da nam vodi Koridore, ovo je još jedno stranačko postavljenje", rekao je Radulović.

On se referirao na imenovanje Zorana Babića, bivšeg šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke na mjesto šefa Koridora Srbije. Babić je, između ostalog, poznat po tome što je više puta u Skupštini, tokom rasprave o izmjeni Zakona o vazdušnom saobraćaju, izgovorio 'vazduplohov' umjesto 'vazduhoplov'.

Šutanovac: Urušio Vojsku Srbije

Predsjednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac smatra da Gašić nije dostojan funkcije direktora BIA-e, te da nije dobro da jedan visoki stranački funkcioner postane šef srbijanske tajne službe.

U pisanom saopćenju dostavljenom medijima, Šutanovac navodi da je Gašićev ministarski mandat obilježen aferama, da je "urušio" Vojsku Srbije i sistem odbrane, te "ugrožavao vladavinu prava i zloupotrebljavao institucije tog sistema", jedinog, kako navodi, do kraja reformisanog sistema u zemlji.

Poslanik DS-a i član Odbora za kontrolu službe bezbjednosti Radoslav Milojičić smatra da je od toga ko će biti direktor BIA-e problematičnije to što će možda prvi put u historiji visoki stranački funkcioner biti na tom mjestu.

“To je direktno mešanje SNS-a. Da li će BIA direktno služiti za razračunavanje sa svim ljudima koji drugačije misle i drugačije govore?”, upitao je on.

Podsjetio je da još nisu razjašnjene okolnosti helikopterske nesreće kod beogradskog aerodroma 2015. dok je Gašić bio ministar odbrane, a u kojoj je poginulo sedmoro ljudi.

Ocijenio je da je veliki problem to što će BIA biti direktno podređena SNS-u, a to, kako tvrdi, ne postoji nigdje u razvijenim zemljama.

Za radikale je manje važno to ko će biti na čelu agencije od toga da počnu da se rješavaju nagomilane afere i neriješena ubistva.

Milorad Mirčić iz Srpske radikalne stranke podsjeća da je u Srbiji 2003. godine ubijen predsjednik vlade Zoran Ðinđić, a da se BIA “do danas nije pomerila sa mrtve tačke”.

'Iz apsolutizma u diktaturu'

Lider Nove stranke Zoran Živković smatra da će biti presedan, da član Predsjedništva SNS-a postane direktor BIA-e, tvrdeći da toga "nije bilo ni kod Tita, Rankovića, ni u Sovjetskom savezu, KGB-u..."

“Ako se to desi, to je još jedan dokaz da Srbija srlja u ponor i da je apsolutizam Aleksandra Vučića došao do vrlo visokog nivoa i da tu treba ozbiljna ekipa, ozbiljan front političke organizacije koja će sprečiti propadanje Srbije, jer mi ovako idemo iz apsolutizma u diktaturu”, tvrdi Živković.

Srpska napredna stranka poručila je danas da će „za razliku od [Saše] Jankovića, Šutanovca, [Bojana] Pajtića, Živkovića, Bratislav Gašić sigurno štititi, što je i dokazao, isključivo interese države i dati svoj maksimalni doprinos za bezbednost države i svih njenih građana“.

Prošle godine Skupština Srbije jednoglasno je razriješila Gašića funkcije ministra odbrane zbog uvredljivog komentara novinarki B92 Zlatiji Labović.

Gašić je rekao Labović kako „voli kada novinarke lako kleknu“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.