Oporavljena Budimka čeka privatizaciju

Desetljeća uspješnog poslovanja, propala privatizacija i vraćanje devastirane kompanije pod okrilje države – najkraći je opis sudbine velikog broja preduzeća u Srbiji. Do prije pet godina to je vrijedilo i za Budimku iz Požege, u zapadnoj Srbiji, nekadašnjeg diva jugoslovenske agroindustrije.

Iako je u međuvremenu uspjela ponovno pokrenuti proizvodnju i privući kupce, još čeka da joj država odobri privatizaciju.

Na otvorenom ili pod plastenicima, dugi nizovi novih sadnica jabuka i malina pokazali su se kao slamka spasa za kompaniju čiji su proizvodi svojevremno završavali ne samo na jugoslovenskim, već i na svjetskim trpezama.

“Jabuke smo posadili na povrsini od 11 hektara. To je oko 36.000 sadnica, tu su sorte ‘zlatni delišes’, ‘fudži’, ‘jonagold’, ‘grenismit’ i sorte oprašivača, uglavnom iz grupe ‘gala’. Što se tiče malina, ona je posađena na površini od 60 ari [šest hektara]”, navodi inženjerka poljoprivrede Svetlana Đoković.

Od ledine do zasada

Prije samo pet godina na prostoru gdje su napravljeni zasadi bila je zapuštena ledina, a nijedan od Budimkinih proizvodnih pogona nije radio. Sa 10 miliona eura vrijednom imovinom i dugovima u istoj visini, nakon neuspele privatizacije iz 2008. godine, njen kapital bio je na nuli. Danas je situacija neuporedivo bolja, prije svega zahvaljujući zalaganju 80-ak zaposlenih, koji se, u iščekivanju novog vlasnika, odriču dijela plate.

“Potencijalni kupac mora da plati cenu kapitala, koja je 1,5 miliona evra, ima 2,5 miliona evra otprilike obaveza koje ga čekaju. To je četiri miliona evra, ali on dobija razrađeno na tržištu proizvode, stotinjak proizvoda Budimke, koji su našli svoju potvrdu na tržištu, i dobija jedno dobro mesto za pravljenje profita”, ističe direktor Budimke Đorđe Stevanović.

No, dok jedan od šest potencijalnih domaćih i stranih kupaca ne postane novi vlasnik Budimke, dugovanja prema državi rastu. Samo dug za struju narastao je na blizu 100.000 eura, iz Požege javlja novinarka Al Jazeere, Anne Marie Ćurčić.

“Zbog tog duga, Budimka je nedavno ostala bez struje, nijedan od postojećih pogona nije radio, uključujući i ovaj u kojem je bilo uskladišteno 1.500 tona zamrznutog voća i povrća, vrednog oko tri miliona evra”, dodala je.

Reprogram duga

Kompromis s Elektroprivredom Srbije je u međuvremenu pronađen u vidu dogovora o reprogramu duga, s rokom otplate od 10 mjeseci. Za razliku od dogovora s državom o konačnom pokretanju privatizacije, na koju u Budimci čekaju već pune tri godine, uprkos tome što su od 2013. godine do sada, shodno zakonu, uradili već tri procjene kapitala.

“Počeli smo sa procenom 31. oktobra 2013. godine, da bi se brzo privatizovalo po Radulovićevom nekakvom zakonu i platili 10.000 evra. Drugi su platili do 50.000 evra, zavisno od veličine privrednog subjekta. Zatim na 31. 12. 2013. godine ponovo 10.000 evra. Onda nas je sačekalo da to još jednom uradimo ekspresno, u roku od 15 dana – ko je mogao da plati, ko je mogao da uradi još 10.000 evra na 31.12.”, navodi Stevanović.

Firme koje to nisu uspjele uraditi otišle su u stečaj, što zaposleni u Budimci nikako ne žele. Na potezu je država, poručuju iz ovog preduzeća, čija bi sudbina trebala biti poznata do 31. oktobra, kada ističe rok za restrukturiranje državnih kompanija.

Izvor: Al Jazeera