Oplate za beton oborile skelu, dvoje poginulih

Dvije osobe su poginule na gradilištu u kasnim poslijepodnevnim satima u srijedu, kada su pale skele na stambeno-poslovnoj zgradi koja je u izgradnji u sarajevskom naselju Marijin-dvor.

“Nažalost, osoba inicijala H.R. je izgubila život. Reanimacija je počela već u kolima Hitne medicinske pomoći, nastavljena je i na Klinici urgentne medicine, ali nije uspjela”, kazala je za Al Jazeeru Muamera Šehić, glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.

Prema njenim riječima, druga osoba inicijala N.H., koja je 1976. godište, primljena je na KCUS u teškom stanju i upućena je na Kliniku za ortopediju i traumatologiju na daljnje liječenje.

Glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo kasnije je potvrdio kako su dvije osobe poginule, dok se trećoj osobi bore za život.

Dio radnika firme Famus Gradnja iz Tešnja, koji su bili na vrhu zgrade, kazali su kako ovako nešto nikada nisu doživjeli.

“Gledali smo kako su trojica naših kolega, zajedno sa zidom, pali na zemlju. Ne znamo u kakvom su zdravstvenom stanju i mislimo da se sve nagađa”, kazao nam je jedan od radnika, koji je dao i izjavu policiji, dodavši da su svi oni iz Tešnja ili Zenice.

Radnici na asfaltu

Uposlenik obližnjeg restorana svjedočio je ovom nesretnom slučaju.

“Prvo su bili bljeskovi od struje iz pokidanih tramvajskih žica, a potom strašna grmljavina. Istrčao sam na ulicu, vidio sam dvojicu radnika na asfaltu. Jedan se nije micao, dok je drugi pokušavao se vući po ulici. Bilo je strašno. Brzo su ih stavili u kombi i odvukli u bolnicu”, kazao je svjedok novinaru Al Jazeere Ibrahimu Sofiću.

Hasan Herak, koji se nalazio nedaleko od zgrade kada je došlo do nesreće, kazao je kako je zbog buke pomislio da se radi o zemljotresu. Potom je vidio kako, zajedno sa zidom, betonom i armaturom, sa vrha zgrade padaju tri radnika.

Do nesreće je došlo kada su oplate za beton, tokom izljevanja zida, popustile i pale na tlo, srušivši i skele koje su se nalazile ispod.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak u kratkoj izjavi za novinare potvrdio je kako je došlo do rušenja dijela konstrukcije zgrade s vrha objekta koja je oborila i skelu.

Vatrogasci se satima borili da uklone armaturne žice, oplate i beton, kako bi utvrdili da li se još neko nalazi u ruševinama. Kako je Solak kasnije potvrdio, pod ruševinom nije bilo žrtava.

Izvor: Al Jazeera i agencije