Opkoljena Gaza izvozi medicinske maske

Lokalna tekstilna industrija bila je među najrazvijenijim ekonomskim sektorima u Gazi do 2006. (Anadolija)

Tokom brzog obilaska prostorije s mašinama za šivanje Hassan Shehadeh motivira i ohrabrujuje radnike u svojoj fabrici na sjeveru grada Gaze, specijaliziranoj za proizvodnju medicinskih maski i zaštitnih odjela.

Nakon pojave korona virusa na palestinskim teritorijama u martu fabrika je počela izvoziti svoje proizvode u Izrael i na Zapadnu obalu.

Shehadeh glasno bodri radnike, potičući ih da prionu na posao i završe turu na kojoj rade kako bi se isporuka obavila što je prije moguće. Zatim popije malo kafe, koja mu u ovim danima pomaže da savlada iscrpljenost uzrokovanu nedovoljnom količinom sna zbog obaveza u fabrici.

U fabrici približno 200 radnika

Shehadeh kaže da fabrika trenutno radi udvostručenim kapacitetima proizvodnje u odnosu na ranije i tempom na koji nisu navikli otkad je Izrael nametnuo blokadu Pojasa Gaze 2006.

Prema njegovim riječima, to je djelomično nadoknadilo gubitke nastale tokom prethodnih godina, koji su premašili stotine hiljada dolara.

Kaže da iz Izraela uvoze platno za izradu maski i medicinske odjeće, ali da se trenutno suočavaju s nestašicom tih materijala zbog sve veće potražnje u svijetu, pa tako nisu u stanju pokriti potrebe domaćeg tržišta.

Dodaje da trenutno sva proizvodnja fabrike ide na strano tržište.

Fabrika trenutno zapošljava dvjestotinjak radnika, koji obavljaju različite zadatke: od sortiranja, rezanja tkanina, šivanja, slaganja medicinske odjeće i pakiranja u odgovarajuće sterilne vrećice. Roba se zatim priprema za prijevoz do skladišta, a odatle do graničnog prijelaza za prevoz robe Kerem Shalom, koji povezuje Pojas Gaze s Izraelom.

Ispunjavanje standarda

Na pitanje zadovoljavaju li proizvodi te fabrike međunarodne standarde za medicinsku opremu Shehadeh je odgovorio: “Da naši proizvodi nisu izvrsni i u skladu s uvjetima kvalitete i sigurnosti i da ne zadovoljavaju potrebe zdravstvenih ustanova, Izrael i privatne kompanije na Zapadnoj obali ne bi od nas uvozili tu robu u ovako ogromnim količinama, zbog čega ponekad nismo u stanju potpuno zadovoljiti potražnju.”

Važno je napomenuti da je lokalna tekstilna industrija bila među najrazvijenijim ekonomskim sektorima u Gazi do 2006, kada je Izrael nametnuo blokadu. U to vrijeme otprilike 900 fabrika radilo je unutar tog sektora, a zapošljavale su više od 35.000 radnika.

Međutim, situacija se promijenila nakon opsade jer je većina fabrika zatvorila svoja vrata i otpustila radnike. U Pojasu Gaze u tom sektoru trenutno radi samo 150 malih fabrika, koje zapošljavaju približno 1.500 radnika, prema izvještaju Privredne komore Gaze.

Izvor: Anadolija