Opera Metropolitan otkazala Domingu zbog zlostavljanja žena

Domingo, vodeći svjetski tenor, trebao je nastupiti večeras u Metropolitanu u „Magbetu" (EPA)

Jedan od najvećih operskih pjevača današnjice Placido Domingo neće više nastupati u Metropolitanu u New Yorku, poslije optužbi nekoliko žena za navodno seksualno uznemiravanje, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Domingo, vodeći svjetski tenor, trebao je nastupiti večeras u Metropolitanu u “Magbetu”.

Kako prenosi Reuters, i umjetnik kao i Metropolitan saopćili su kako on više neće nastupati u toj, jednoj od najvećih operskih kuća u svijetu.

“Metropolitan opera potvrđuje da se Placido Domingo složio odmah povuči iz svih budućih predstava u Metu. Met i g. Domingo su se složili kako on treba odstupiti“, navodi se u saopćenju Opere.

Raniji otkazi nastupa

Više od 30 pjevača, igrača, muzičara, učitelja pjevanja i drugih zaposlenih u operskim kućama potvrdili su posljednjih sedmica kako su bili svjedoci njegovog neadekvatnog ponašanja prema ženama u posljednje tri decenije.

Domingo (78) u saopćenju za javnost je naveo kako, iako oštro odbacuje optužbe, ipak smatra kako bi njegovo pojavljivanje u ovoj produkciji „Magbeta“ odvratilo pažnju od teškog rada njegovih kolega i na sceni i iza nje, te zahvalio upravi Meta što je uslišila njegov zahtjev da se povuče.

Nekoliko američkih opera i orkestara otkazalo je do sada nastupe Dominga, inače umjetničkog direktora opere u Los Angelesu, ali odluka Metropolitana predstavlja do sada najjači udarac pjevaču.

Reuters podsjeća kako su stotine žena javno optužile moćne ljude u biznisu, politici, medijima, sportu, umjetničkim krugovima i zabavnoj industriji za seksualno maltretiranje i zlostavljanje od oktobra 2017., zahvaljujući pokretu #MeToo.

Izvor: Agencije