Oglasi

OPCW: Upotrebljeni sarin i hlorin u napadu u Siriji

Organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja saopćila je da je laboratorijska analiza potvrdila da su u napadima na sjeveru Sirije prošle godine upotrebljeni zabranjeni nervni agensi.
OPCW je zaključke donio na osnovu svjedočenja očevidaca i ispitivanja uzorakaEPA

Organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) saopštila je da je laboratorijska analiza potvrdila da su u napadima na severu Sirije prošle godine upotrebljeni zabranjeni nervni agensi sarin i hlorin.

OPCW je navela da je sarin upotrebljen južno od grada Ltmena u pokrajini Hama 24. marta prošle godine, prenela je agencija Reuters.

Zaključeno je i da je "hlorin najverovatnije upotrebljen kao hemijsko oružje u bolnici u Ltameni i okolnoj oblasti 25. marta prošle godine", navedeno je u saopštenju OPCW.

Bez imenovanja napadača

To je zaključeno na osnovu svedočenja očevidaca i ispitivanja uzoraka.

OPCW takođe istražuje sumnjive hemijske napade 7. aprila ove godine u enklavi Douma u ​​blizini Damaska, koji su bili povod za raketni napad Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije.

OPCW nije imenovala krivca za napad.

Sirijska vlada poriče da je koristila hemijsko oružje.

Zajednička istraga Ujedinjenih nacija i OPCW ranije je utvrdila da su snage lojalne sirijskom predsedniku Basharu al-Assadu koristile i sarin i hlor, dok su pobunjeničke snage jednom koristile gas poznat kao sumporni senf.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.