OPCW: Sirijska ratna avijacija izvodila hemijske napade

Naziv 'napalm' u Siriji se koristi za zapaljive bombe napravljene od supstance slične napalmu (EPA)

Piloti sirijske ratne avijacije u martu 2017. iz borbenih aviona Suhoj Su-22 na sirijsko selo u zapadnoj sirijskoj pokrajini Hama izbacili su bombe s otrovnim plinom hlorom i nervnim plinom sarinom, piše u izvještaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPWC).

OPCW je 2018. formirao poseban tim istražilaca sa zadatkom da identificiraju počinioce protivzakonitih napada, prenosi Hina.

Tim OPCW-a zaključio je da je u napadima 24, 25. i 30. marta 2017. na mjesto Al-Lataminah stradalo više od 100 ljudi.

U sažetku izvještaja OPCW navodi da je 50. brigada 22. zračne divizije sirijske ratne avijacije u napadima na Al-Lataminah koristila bombe M4000 sa sarinom, dok je cilindar s hlorom korišten za napad na bolnicu.

Avioni su polijetali iz baza Sharat i Hama, tvrde istražioci OPCW-a.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad i Rusija odbacuju optužbe za korištenje hemijskog oružja te prst upiru u pobunjenike, koji su, kako tvrde, lažirali napade kako bi mogli krivicu svaliti na sirijsku vojsku.

Napalm se koristi za zapaljive bombe

Tokom rata u Siriji strane često optužuju jedna drugu da koriste hemijsko oružje tokom raketiranja.

Kurdske vlasti u Siriji optužile su 17. oktobra prošle godine Tursku da koristi nekonvencionalno oružje, kao što su bijeli fosfor i napalm, u ofanzivi na sjeveroistoku Sirije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), sa sjedištem u Londonu, koja ima široku mrežu izvora na terenu, nije potvrdila upotrebu takve vrste oružja.

Međutim, Opservatorija je navela da su mnogi povrijeđeni koji su zadobili opekotine prebačeni u bolnicu u Tal Tamru.

Tokom rata u Siriji, koji je počeo 2011, termin “napalm” koristi se za zapaljive bombe napravljene od supstance slične napalmu.

Bijeli fosfor može se koristiti za stvaranje dimne zavjese, ali može služiti i za proizvodnju zapaljivog oružja, te je zbog toga njegova upotreba zabranjena međunarodnim pravom.

Izvor: Agencije