Opcije Turske u Idlibu: Intervencija ili pregovori

Erdogan čeka istek roka kako bi odlučio o pokretanju vojske u Idlibu (Al Jazeera)

Budući da istječe rok koji je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odredio za povlačenje snaga sirijskog režima iz zona deeskalacije u Idlibu, pažnja je usmjerena na korake koje bi Ankara mogla preduzeti u vezi s tim.

Erdogan je u utorak na konferenciji za novinare izjavio da će ruska delegacija stići u srijedu u Ankaru, u okviru trećeg kruga razgovora koji se i dalje vode između Turske i Rusije, s ciljem postizanja rješenja vezano za događanja u Idlibu.

Turski predsjednik naglasio je da će njegova zemlja biti primorana na intervenciju u Idlibu jer se suočava s provokacijama i napadima na svojoj granici sa Sirijom dugom više od 900 kilometara.

Osim toga, na teritoriji te države nalazi se između tri i po i četiri miliona sirijskih izbjeglica i još približno tri miliona s druge strane granice.

Uprkos tursko-ruskim konsultacijama, koje su se odvijale na različitim nivoima, od kojih je posljednja bila telefonski razgovor između turskog predsjednika i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u nedjelju navečer, nisu postignuti dogovori koji bi zadovoljili tursku stranu.

Erdoganova prijetnja

U isto vrijeme režimske snage nastavljaju napredovati i preuzimati kontrolu nad novim područjima u okolini Idliba i Halepa.

S tim u vezi, kolumnist i politički analitičar Omar Kush za Al Jazeeru kaže kako smatra da će, s obzirom na to da se bliži kraj roka koji je Erdogan dao snagama sirijskog režima za povlačenje, “stvari krenuti u pravcu eskalacije, što znači da će Turska provesti neke vojne operacije ograničenih razmjera”.

“Možda će Rusi to dopustiti, posebno nakon telefonskog razgovora između turskog i ruskog predsjednika i stavljanja naglaska na provođenje svih odredbi sporazuma iz Sočija”, dodao je.

“Turska strana u telefonskom razgovoru nije dobila sve što je željela, posebno da se što prije prekine vatra, a režimske snage povuku”, kaže Kush.

Prijetnja koju je uputio Erdogan neće biti uzaludna ako se rok okonča, a režimske snage ne povuku, istakao je.

Dodaje da će “Turska preduzeti nešto i sada je stvar u rukama Rusa: hoće li proglasiti prekid vatre u sljedećih nekoliko dana ili će ući u žestoku bitku s Turskom”.

Istakao je da kontekst rusko-turskih odnosa i dogovora ne vodi u pravcu potpunog prekida veza i da uvijek postoji tanka nit koja povezuje dvije države, posebno u slučaju Sirije, gdje dvije strane trebaju jedna drugoj.

Opcije opozicije

Kapetan Naji Mustafa, glasnogovornik Nacionalnog fronta za oslobođenje, izjavio je za Al Jazeeru da naoružana opozicija ima opciju da se odupre i suprotstavi režimu i ruskim snagama, kao i iranskim snagama i milicijama koje su im odane.

Rusija koristi svoj vojni arsenal, pa čak i specijalne snage za sudjelovanje u direktnim sukobima, dok opozicija vodi borbe sa skromnim kapacitetima i koristi vojnu taktiku koja je iscrpila režimske snage i nanijela im velike gubitke, rekao je.

Dodao je da opozicija cijeni ulogu Turske, od koje očekuje da uvijek bude uz sirijski narod.

Smatra da Turska pokušava svojom diplomatskom ulogom zaustaviti taj žestoki napad i masakre nad civilima.

Kad je riječ o sporazumima o Idlibu, kapetan Naji kaže da su sirijski režim i Rusija bacili te sporazume pod noge i nisu ih se pridržavali, o čemu svjedoči vojna kampanja, koja je prouzrokovala raseljavanje više od milion civila prema turskoj granici.

Izvor: Al Jazeera