Opći štrajk u školama u Hrvatskoj do daljnjega

Škola, Učenici
Frontalni štrajk u skladu je s najavama sindikata da će zaoštriti retoriku nakon posljednje odluke Vlade koju smatraju sramotnom (AP)

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec u utorak je objavio početak općeg štrajka u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj do ispunjenja zahtjeva prosvjetnih sindikata.

“Više nema cirkularnog, već samo frontalni štrajk. Sve županije, cijela Hrvatska svakog dana je u štrajku do ispunjenja zahtjeva sindikata”, rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare, prenosi Hina. 

Odluku o općem štrajku jednoglasno su u ponedjeljak donijeli Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske.

Mihalinec je istaknuo da je to “novi snažni pritisak na Vladu da zajedno sa sindikatima počne rješavati problem”.

Objavio je i privremene podatke o današnjem odazivu, po kojima je 91,72 posto članova sindikata u srednjim školama u štrajku.

Najavljeni protesti

Mihalinec poručuje da je to odgovor zaposlenih u školama Vladi koja prijeti da neće plaćati dane u štrajku.

Ovo je borba za dostojanstvo i status prosvjetnih radnika, poručio je.

Hrvatski mediji prenose kako je Mihalinec najavio da će se u utorak, kada u Zagrebu u sportskoj dvorani Arena Zagreb počinje Kongres Europske pučke stranke (EPP), održati akcija “Potrubi za obrazovanje”.

“Cijela trasa će od hotela Sheratona do Arene će biti pokrivena našim članovima i transparentima “Potrubi za obrazovanje”. Mini akcija koja daje Vladi znak da smo ovdje”, prenosi Index.hr.

Na Markovu trgu u četvrtak održat će se mini prosvjed, a u ponedjeljak 25. studenoga prosvjed na Trgu bana Jelačića, prenosi zagrebački Večernji list.

Hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u utorak je poručio da nastavak štrajka u obrazovanju ne znači da će Vlada prihvatiti apsolutno sve što traže obrazovni sindikati, dodavši kako i dalje ne vide razloga za štrajk, ali i da o njegovoj sudskoj zabrani za sada ne razmišljaju.

Sindikati obrazovanja štrajkaju u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj, a s frontalnim štrajkom, kako su najavili u ponedjeljak, nastavit će do daljnjega, odnosno do ispunjenja zahtjeva ili dogovora s Vladom.

Sindikalisti su se, kako se neslužbeno doznaje, na opći štrajk odlučili nakon što su njihovi članovi postali nezadovoljni Vladinim ignoriranjem cirkularnog štrajka.

Frontalni štrajk koji kreće u skladu je s najavama sindikata obrazovanja da će zaoštriti retoriku nakon posljednje odluke Vlade koju smatraju sramotnom, kao i nakon najave da im neće biti plaćeni dani provedeni u štrajku.

Odbijena Vladina ponuda

Prema podacima koje su predstavili prošloga tjedna, Vladina ponuda odbijena je s više od 95 posto glasova.

Vladina posljednja ponuda nudi povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Sindikati pak traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

Branimir Mihalinec je za RTL ranije potvrdio informaciju da će od utorka s frontalnim štrajkom nastaviti svaki dan do ispunjenja zahtjeva, prenijela je agencija.

On je u ponedjeljak navečer poslao pismo članovima sindikata vezano uz frontalni nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva poručivši kako je izuzetno važno snažno odgovoriti Vladi te da borba za dostojanstvo nema cijene.

Mihalinec: Ne pristajemo na prijetnje

“Središnji odbor našeg Sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na današnjoj su zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog do ispunjenja zahtjeva.

Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi Republike Hrvatske kako ne pristajemo na prijetnje te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene”, istaknuo je Mihalinec u pismu koje je objavljeno na društvenim mrežama.

“Ukoliko budemo i dalje jedinstveni i odlučni, Vlada Republike Hrvatske bit će primorana ponovno sjesti s nama za pregovarački stol i ponuditi prihvatljivo rješenja”, dodao je.

Također, najavio je da sindikati planiraju aktivnosti u vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu i da će uskoro organizirati prosvjed u Zagrebu na jednom od gradskih trgova, prenosi Hina.

Izvor: Agencije