Opasne veze dopinga i dodataka ishrani

Dvorak: Blizu 60 posto sportaša mlađih od 16 godina u SAD-u svakodnevno koristi dodatke ishrani (EPA)

Svjetska nogometna asocijacija FIFA zabrinuta je brojem igrača koji uzimaju dodatke ishrani i upozorila na opasnost od pada na doping testovima ukoliko se konzumiraju neodobreni proizvodi.

Šef medicinskog odjela svjetske kuće nogometa Jiri Dvorak kazao je za zvaničnu stranicu FIFA-e kako je blizu 35 posto nogometaša na Svjetskom prvenstvu svakodnevno uzimalo dodatke ishrani, a da ta cifra na nivou igrača mlađih od 17 (U17), odnosno 20 godina (U20) iznosi 50 procenata.

Dvorak je kazao kako mnogi nogometaši ne traže ljekarski savjet, te tako riskiraju da padnu na doping testovima.

„Marketinške strategije proizvođača dodataka ishrani utječu na ponašanje nogometaša, te sportista u općenitom smislu“, rekao je.

„Kroz različite ankete smo saznali da blizu 60 posto sportaša mlađih od 16 godina u Sjedinjenim Američkim Državama svakodnevno koristi dodatke ishrani i svi oni vjeruju kako ti dodaci poboljšavaju njihove nastupe. To definitivno nije zasnovano na naučnim dokazima ili literaturi, koji pokazuju suprotno.“

Dvorak je naveo kako je iznenađen i zabrinut činjenicom da sportaši ne traže savjet specijalista.

„Iste naučne studije pokazuju i to da 70 procenata ovih mladih sportista ne traže adekvatne savjete od specijaliste za ishranu, oni samo uzmu dodatke i vjeruju kako će to poboljšati njihove rezultate.“

Steroidi u mesu

Također, upozorio je kako su nogometaši u opasnosti da ne zadovolje na testovima za doping uzimanjem dodataka.

„Ustanovljeno je i dokazano kako su mnogi od dodataka ishrani zatrovani zabranjenim supstancama, kao što su anabolički steroidi i slične supstance. Ovo je svakako veoma opasno, jer ukoliko se sportaš podvrgne doping testu, a svakodnevno koristi takve dodatke, on ili ona može dobiti pozitivan rezultat“, navodi zvaničnik FIFA-e.

„Zbog toga je FIFA objavila ozbiljno upozorenje nogometašima da ne koriste dodatke ishrani koji nisu zvanično odobreni od strane nacionalnih tijela za lijekove i prehranu.“

Dodao je kako postoje izvještaji u kojima se navodi da u pojedinim državama, među kojima su Meksiko i Kina, meso životinja sadrži anaboličke steroide.

Više od 100 nogometaša je na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Meksiku za igrače mlađe od 17 godina palo je na testovima za doping zbog prisustva zabranjene supstance klenbuterola u zaraženom mesu.

Izvor: Agencije