Opao broj zaraženih u Italiji, nakon što je pet dana rastao

SAD je prvi u svijetu po broju zaraženih i mrtvih (EPA)

Italija danas bilježi pad u broju zaraženih korona virusom, nakon što je pet dana uzastopno taj broj blago rastao, prenosi Tanjug.

Prema podacima Ministarstva zdravlja te zemlje, u protekla 24 sata zabilježeno još 192 slučaja korona virusa, dok je dan ranije taj broj iznosio 235.

Ukupan broj slučajeva time je porastao na 241.611.

U Italiji je danas zabilježano još sedam smrtnih slučajeva, a ukupno je u toj zemlji do sada preminulo 34.861 osoba.

AP prenosi, pozivajući se na italijanske zvaničnike, da su rastu broja slučajeva prethodnih dana doprinela žarišta, za koja se okrivljuju zaražene osoba koje su ušle u Italiju.

Trump umanjuje značaj porasta

Florida i Teksas u subotu bilježe rekordni broj novozaraženih korona virusom, a američki predsjednik Donald Trump nastavlja umanjivati značaj porasta slučajeva u Sjedinjenim Američkim Državama i objašnjava ih velikim testiranjem, prenosi Hina.

Florida je u subotu zabilježila rekordnih 11.458 novih slučajeva, a Teksas 8.258, objavile su zdravstvene vlasti. 

Obje američke savezne države sada ukupno imaju više od 190.000 zaraženih. 

Sjeverna Karolina, Južna Karolina, Tennessee, Aljaska, Missouri, Idaho i Alabama zabilježile su u petak rekordni broj novih zaraza.

Smanjuje se broj smrtnih slučajeva

Uprkos porastu zaraženih, smanjuje se broj smrtnih slučajeva u danu proteklih tjedana. Raste broj pozitivnih slučajeva među mladima, koji su manje skloni razvijanju težih simptoma bolesti. 

Predsjednik Donald Trump više puta je nastojao umanjiti značaj porasta broja zaraženih i objašnjava ga velikim testiranjem.

“Ako testirate 40 miliona ljudi, imat ćete mnogo slučajeva koji se bez testiranja (kao u drugim zemljama) ne bi pojavljivali svake večeri na Lažnim večernjim vijestima”, tvitao je Trump u subotu.

SAD je prvi u svijetu po broju zaraženih i mrtvih. Umrlo je gotovo 130 hiljada ljudi, a zaraženih je više od 2.8 miliona, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins. 

Broj zaraženih vjerovatno veći

Meksiko je u subotu prešao 30.000 mrtvih i 250 hiljada zaraženih korona virusom, a širenje zaraze ne smiruje se ni u Brazilu koji bilježi gotovo 38.000 novih zaraza u danu, objavile su zdravstvene vlasti, prenosi Hina.

Meksiko s novih 523 smrtnih slučajeva broji 30.366 mrtvih. Novozaraženih je 6.914, ukupno 252.165.  

Vlada je ranije već priopćila da je stvaran broj zaraženih vjerojatno značajno veći. 

U Brazilu su potvrđena 37.923 nova slučaja korona virusa, a još 1.091 osoba je preminula usljed te infekcije, saopštilo je ministarstvo zdravlja, prenosi Tanjug.

Brazil na drugom mestu po broju zaraženih

U Brazilu je inficirano više od 1,5 miliona slučajeva korona virusa, a preminulo je 64.265 ljudi od početka pandemije, prenosi Rojters.

Brazil je na drugom mjestu po broju zaraženih i umrlih od COVID-19, poslije SAD-a.

U Indiji je danas prijavljeno 24.850 novih slučajeva korona virusa, što je novi rekordan dnevni porast broja novooboljelih u toj zemlji, prenosi Tanjug.

Prema podacima ministarstva zdravlja broj zaraženih porastao je na 673.165, a ta zemlja je po broju potvrđenih slučajeva četvrta na svijetu, iza SAD, Brazila i Rusije.

U Indiji je do sada preminulo 19.268 ljudi, prenosi AP.

Izvor: Agencije